Svenn Erling Lundgård kjører brøytebil på Fv 815 i Vestvågøy i Lofoten onsdag morgen. Flere veier er fortsatt stengt etter det voldsomme snøværet de siste dagene.
Svenn Erling Lundgård kjører brøytebil på Fv 815 i Vestvågøy i Lofoten onsdag morgen. Flere veier er fortsatt stengt etter det voldsomme snøværet de siste dagene. (Foto: Eric Fokke / NTB scanpix)

Alle veiene i Lofoten er nå åpnet igjen etter flere dager med stor rasfare

Onsdag kl 14.40 sendte Vestvågøy kommune ut SMS til alle de berørte om at evakueringen var opphørt. Dette gjelder omtrent 100 evakuerte på Ramberg og 100 evakuerte i Skjelfjord.

Beslutningen ble tatt av politimesteren i Nordland etter at en rasekspert og folk fra Statens vegvesen gjorde en befaring i området onsdag. Innbyggerne har vært evakuert siden mandag som følge av enorme snømengder og stor skredfare.

Enkelte har også vært evakuert i Ballstad, men her er situasjonen ikke endelig avklart.

– Når det gjelder Ballstad så ble evakueringen delvis opphevet i går. Geologene vil i løpet av ettermiddagen gjøre en ny vurdering av situasjonen. De husene på Ballstad som er berørt av evakueringen vil få informasjon direkte fra kommunen, opplyser politiet i Nordland.

Tirsdag var mannskapene ute i helikopter for å vurdere snøskredfaren, og helikopteret kunne da utløse skred som gikk over veien. Geolog Odd Arne Mikkelsen sier snøen er ustabil, og at man må vente til den stabiliserer seg. Han sier at det ikke er aktuelt å utløse skred i nærheten av hus.

– Vi vil ikke utløse skred overfor bebyggelse. Det kan gå større skred enn vi forventer. Her må vi bare vente til snøen stabiliserer seg godt nok, sier Mikkelsen til NRK.

Forsiden akkurat nå