Danmark: Anbud og arbeidsfellesskap om veimerking skal opp i Høyesterett

Tidligere frifunnet i retten.

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Illustrasjonsfoto
22. mars 2019 - 11:28

Danske Højesteret har besluttet at den såkalte "vejstribesagen" kan føres for landets høyeste domstol, melder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Det danske Konkurrencerådet og Konkurrenceankenævnet har tidligere avgjort at firmaene LKF Vejmarkering og Eurostar Danmark brøt den danske konkurranseloven ved å gi tilbud på arbeid for Vejdirektoratet som et såkalt konsortium, altså omtrent det vi vil kalle et arbeidsfellesskap. Det var i februar i 2014 at Vejdirektoratet lyste ut et oppdrag om veimerking i tre områder i Danmark: I Sør-Danmark, på Sjælland og i Københavnområdet.

Frifunnet i en rettsinstans

I september frifant den danske Sø- og Handelsretten de to firmaene.

Direktør Jacob Hald i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sier dette:

– Høyesterett har besluttet at vejstribesagen er så prinsippiell at vi kan føre den der. Det er bra at vi - og ikke minst alle som lyser ut kontrakter - nå får klarhet i hva som er riktig når forskjellige virksomheter går sammen om å gi tilbud på et arbeid.

Saken dreier seg om hvorvidt de to firmaene begrenset konkurransen ved å gå sammen og gi tilbud på arbeidet som et arbeidsfellesskap.

LKF Vejmarkering og Eurostar Danmark var i 2014 blant de største firmaene i Danmark innenfor veimerking. De to firmaenes arbeidsfellesskap ga tilbud på alle tre områdene, og ga dessuten et samlet bud på hele arbeidet. Ingen andre firmaer ga tilbud på arbeidet i hovedstadsområdet.

Vejdirektoratet tildelte veimerkingen i alle tre områdene til arbeidsfellesskapet, som samlet sett hadde det laveste tilbudet. Hadde de to firmaene gitt hvert sitt tilbud, så kunne det kanskje blitt enda billigere.

Det danske Konkurrencerådet avgjorde i juni 2015 at arbeidsfellesskapet var i strid med den danske konkurranseloven. I april 2016 bekreftet Konkurrenceankenævnet (som vi kan oversette til "Konkurranseankenemnda") avgjørelsen fra Konkurrencerådet.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.