MASKINER & UTSTYR

Cat gikk ned 18 prosent i 2016

Verdens største anleggsmaskinprodusent, Caterpillar, har slitt de siste årene. Et vanskelig hjemmemarked og ugunstig valutasituasjon var hovedårsaken til at omsetningen sank 18 prosent i 2016.

1. feb. 2017 - 10:54

Nedgangen i hjemmemarkedet som startet i 2015, og som fortsatte gjennom 2016, var en av årsakene til at Caterpillar har vært gjennom noen tøffe år. Men også valutasituasjonen har bidratt til at konkurransekraften til Cat-maskinene og andre amerikanske produsenter har måttet vike til fordel for produsenter fra Europa, Japan og Sør-Korea de siste årene.

Det gjorde at omsetningen til Cat ble redusert med 18 prosent i 2016. Men det er fortsatt snakk om svært store omsetningstall, 38,5 milliarder US dollar, som tilsvarer 320 milliarder kroner.

 

Kraftige omstillinger

Og tøffe tider har sine konsekvenser. I fjor ble det kjent at styreformann og CEO i Doug Obelhelman ble pensjonert før tiden, etter 41 år i konsernet, som en direkte konsekvens av problemene Cat står oppe i. 1. januar ble han erstattet av Jim Umpleby, som får som hovedoppgave å redusere kostnader som en del av et omstillingsprogram som startet opp allerede i 2015.

Tilsammen er det de siste årene sagt opp omlag 13 000 ansatte, eller omtrent 10 prosent av arbeidsstyrket på verdensbasis. Konsernet har lagt ned eller er i ferd med å stenge tilsammen fem fabrikker, blant annet fabrikken i Gosselies i Belgia, som alene hadde 2000 ansatte.

Og nylig ble det bestemt å flytte hovedkontoret fra Peoria i Illinois som har vært arnestedet til det historiske maskinkonsernet, til leide lokaler i Chicago. 

 

USAs største eksportindustri

Ved utgangen av fjoråret var omlag èn million amerikanere sysselsatt innen produksjon av anleggmaskiner, et tall som har vært omtrent på samme nivå siden 2006. Men i perioder har arbeidsledigheten vært høy innen denne industrien. Etter en kraftig nedgang i markedet i 2009 var den på 14,2 prosent, mens ledigheten i november 2016 var redusert til 4,1 prosent.

Og i motsetning til hvordan nyvalgt president Donald Trump beskriver amerikansk industri, representerer maskinprodusentene den største eksportindustrien for landet. I 2016 sto de for inntekter fra utenlandske markeder på 166 milliarder kroner.

Det Europeiske markedet er tredje størst, etter Canada og Mexico.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.