BRUER

Bruovervåking blir eget universitetsfag på OsloMet

Den nye videreutdanningen «Structural Health Monitoring (SHM)», er relevant for fagfolk som prosjekterer store og komplekse bruer og bygninger, eller jobber med deteksjon av skader på slike byggverk.

Illustrasjonsbilde av brua over Saltstraumen i Nordland.
Illustrasjonsbilde av brua over Saltstraumen i Nordland. Foto: David Mark, Pixabay.
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. sep. 2020 - 16:46

Den nye videreutdanningen gir kunnskaper om hvordan konstruksjonens tilstand kan overvåkes automatisk med dataprogrammer, analysemetoder, sensorer og bruk av standarder, såkalt «structural health monitoring procedures».

Videreutdanningen er skreddersydd for ingeniører med bachelor- eller mastergrad i bygg, konstruksjon eller maskinteknikk, og som jobber innen bygg og anlegg, offentlige etater eller i konsulentselskaper. Emnet er spesielt relevant for dem som jobber med samferdsel og infrastruktur.

Etter å ha tatt videreutdanningen sitter man igjen med kunnskaper og ferdigheter som kan brukes helt konkret i overvåking av bygg og konstruksjoner.

 – Situasjonen vi har nå gir et inntrykk av at vi ikke har etterlevd gjeldende regler og retningslinjer. Dette svekker tilliten til oss, og det vil vi endre på, sier Statsbygg-sjef Harald Nikolaisen
Les også

Statsbygg vurderer aksjeforbud

Satser på videreutdanning

De første studentene begynner våren 2021, og det blir løpende opptak til videreutdanningen i perioden 15. oktober til 1. desember 2020.

– Vi er glade for at vi nå kan tilby utdanninger utover de tradisjonelle bachelor- og masterstudiene, sier instituttleder Hallgrim Hjelmbrekke ved Institutt for bygg- og energiteknikk.

– Vi retter våre videreutdanninger mot de som allerede er i jobb, og som ønsker mer dybdekunnskap i sitt arbeidsområde.

– Vi tilbyr nå et samlingsbasert emne på 10 studiepoeng som er svært relevant for dem som jobber i byggenæringen, og vi håper at mange benytter anledningen til å heve sin kompetanse, sier Hjelmbrekke.

Det nye deltidsstudiet er en kombinasjon av forelesninger og selvstudium.

Henrik Anderberg, teknisk direktør i Unibuss som kjører buss for Ruter.
Les også

Busskaoset fortsetter: Elbussene har kortere rekkevidde enn Unibuss forventet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.