Velstandsøkningen og bosetningsmønsteret er årsaker til at biltrafikken i Norge fortsetter å øke, mener SSB. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Velstandsøkningen og bosetningsmønsteret er årsaker til at biltrafikken i Norge fortsetter å øke, mener SSB. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix (Bilde: Grøtt, Vegard Wivestad)

Biltrafikken i Norge øker fortsatt – synker i EU

Mens biltrafikken i EU de siste årene har vært minkende, har biltrafikken i Norge økt med 19 prosent siden 2000, viser nye tall fra SSB.

  • Nyheter

Oslo (NTB): I 2013 tilbakela norske bilførere 61,1 milliarder personkilometer i privatbil, melderDagsavisen.

De siste 15 årene har personbiltrafikken i Norge økt med 19 prosent, noe som er mer enn det dobbelte av Sverige, viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Det har sammenheng med den generelle velstandsøkningen og bosetningsmønsteret. I en hektisk hverdag hvor barn skal leveres i barnehagen og begge foreldrene er i jobb, gir bil mye frihet, sier seniorrådgiver Jan Monsrud i SSB til avisa.

I EU-land er bilbruken imidlertid den laveste på ti år. I 2012 tilbakela bilførere i EU-land 4,613 milliarder personkilometer, noe som var en nedgang på nærmere 2 prosent fra året før.

– Det kan se ut som om finanskrisen fortsatt har en innvirkning på folks økonomi i EU, selv om det kan være store variasjoner mellom enkelte land, sier Monsrud. (©NTB)

Forsiden akkurat nå