Åpningsseremonien for Arendalsuka 2023 ble som vanlig holdt på kanalplassen
Åpningsseremonien for Arendalsuka 2023 ble som vanlig holdt på kanalplassen (Foto: Thor Søndenaa)

Arendalsuka 2023 er i gang

Årets Arendalsuke er den mest omfattende så langt med nærmere 2.000 arrangementer og 200 stands. Mer enn 150.000 besøkende kan komme til Arendal.

Mange hundre mennesker hadde samlet seg på Kanalplassen i Arendal under åpningsseremonien der leder av Arendalsukas råd, ordfører i Arendal, Robert Cornels Nordli, leder av hovedprogramkomiteen, Harald Stanghelle og stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) deltok.

Les også

– Jeg vil klinke til og si at Arendalsuka er et prakteksemplar på vårt demokrati, og hvordan vi vil at det skal være, sa Gharahkhani bl.a. i sin tale.

Stortingspresident Masud Gharahkhani Foto: Thor Søndenaa

Klima og miljø topper

Nordli trakk særskilt fram overfor Veier24 at det i år er flere arrangører enn noensinne – nærmere 1.700. Og han ser særskilt fram mot ungdomsdebatten.

Arendalsuka satte en solid rekord i fjor med rundt 150.000 besøkende på de fem dagene arrangementet varte. Årets uke vil kunne samle enda flere – selv om det vanlige parkeringskaoset var et faktum allerede første dagen.

For fjerde år på rad tyder mye på at klima/miljø vil toppe lista over ti-på-topp temaer. Når arrangørene på forhånd melder inn sitt tema, har de 23 ulike temagrupper å velge mellom for hvor de ønsker å plassere sitt eget.

Men hvor er veibyggerne?

Ser vi noen år tilbake, hadde uka et tungt innslag fra entreprenørbransjen. Med egne stands og en rekke arrangementer satte de sitt tydelige preg på uka. Bl.a. NCC som leide en del av et parkeringshus og holdt sine seminarer inne i en fjellhall. Og MEF som presenterte både resultater og prognoser for bransjen på sitt eget seminar.

Ved gjennomlesing av årets ukeaviser - to tykke blekker med programinfo – må vi søke med lys og lykte for å finne noe lignende. Ingen entreprenørstands med veibyggere – så langt vi ser. Og svært få arrangementer der anlegg og vedlikehold av vei er tema. På tross av at Statens vegvesen stiller med stand og Samferdselsteltet som vanlig er å finne helt nede i sjøkanten.

Ordfører i Arendal og leder av hovedkomiteen, Robert Cornels Nordli, og leder av hovedprogramkomiteen, Harald Stanghelle Foto: Thor Søndenaa

Selvfølgelig presenteres det årvisse temaet «Vedlikehold av fylkesveinettet» og en samferdselsdebatt der et antall politikere skal få lufte sine meninger. Men hvor ble de andre av?

På spørsmål fra Veier24 peker både Nordli og Stanghelle på at Arendalsuka legger til rette for at de som ønsker det, skal kunne delta.

Les også

Forsiden akkurat nå