Alf Olav Askland kunne inkassere pokal fra selveste «Lothepus» etter å gjort det skarpt i mekking av gravemaskiner på Vei og Anlegg.
Alf Olav Askland kunne inkassere pokal fra selveste «Lothepus» etter å gjort det skarpt i mekking av gravemaskiner på Vei og Anlegg. (Foto: MGF)

Vei og Anlegg 2018:

Alf Olav var best i klassen under skolemesterskap i anleggsmaskiner på Hellerudsletta: – Jeg ble litt stressa av at det var konkurranse

Syv elever fra syv forskjellige videregående skoler deltok.

Syv av fremtidens anleggsmekanikere fikk mulighet til å teste kunnskapen da det ble arrangert skolemesterskap inne i utstillingshallen på Vei og Anlegg onsdag ettermiddag. 

Det hele bestod av to praktiske og to teoretiske oppgaver, med en tidsfrist på totalt 45 minutter.

Det var jevne resultater blant de syv deltakerne, men etter å ha finlest resultatene, ble Alf Olav Askland fra Sam Eyde vgs, utpekt til vinner, og kunne dermed innkassere en pokal overrakt fra ingen ringere enn Leif Einar «Lothepus» Lothe.

– Det var vriene oppgaver og jeg ble litt stresset av at det var konkurranse, men det
var morsomt å være med, fortalte vinneren i etterkant ifølge en pressemelding.

Askland deltok i skarp konkurranse fra Sivert Stensrud fra Jessheim vgs, Kristoffer Nymoen fra Nord-Østerdal vgs, Martin Augerud fra Thor Heyerdahl vgs, Jesper Renè Mohaug fra Fauske vgs, Theodor Selvik fra Øksnevad vgs og Torkel Hamre fra Byremo vgs.

LES OGSÅ: Javisst er det mulig å bygge store, ladbare anleggsmaskiner

Flinke ungdommer

Sivert Grønlie fra Volvo var en av instruktørene og dommerne i konkurransen.

Under konkurransen onsdag ettermiddag, kunne han overfor Veier24 melde om jevnt over gode kunnskaper

Sivert Grønlie i Volvo. Foto: Martin Gramnæs

– De to praktiske oppgavene går på feilsøking på hydraulikk og elektronikk. Noen er veldig sterke på noe, men kanskje litt mindre på det andre. 

– Samtidig er det mange voksne mekanikere som ikke er spesielt gode på denne typen feilsøking, påpekte han. 

Det var Volvo og Pon Equipment som stilte med gravemaskiner av typen Volvo ECR88D og Cat 307E, men Grønlie understreket at elevene ble testet i basiskunnskap.

– Det spiller ingen rolle hva de skal skru på. Det som vi tester dem på, kan du finne igjen alt fra eldre traktorer til gravemaskiner, forklarte han. 

Mer blest om mekanikerne 

Dette var ifølge arrangøren den første konkurransen i sitt slag i Norge. 

– Det er mange konkurranser for maskinførere og i bilfaget. Vi ønsker med dette å sette mer fokus på mekanikk og mekanikere, forklarte Grønlie.

Disse to maskinene ble brukt til å teste kunnskapen hos ungdommene. Foto: Martin Gramnæs

Forsiden akkurat nå