120 kg sprengstoff gikk med for den store brusprengningen i Tyskland.
120 kg sprengstoff gikk med for den store brusprengningen i Tyskland. (Foto: THILO SCHMUELGEN/NTB)

70 meter høy Autobahnbru senket etter 55 års tjeneste

Nøyaktig klokken 11.00 søndag ble en 500 meter lang og 70 meter høy bru på Autobahn A45 ved Rinsdorf i delstaten Nordrhein-Westfalen elegant senket ned i dalbunnen. Det er den høyeste motorvegbrua som noen gang er blitt sprengt i Tyskland.

  • Bruer

– Sprengingen fungerte 100 prosent, sa skytebas Michael Schneider til WDR-TV like etter det store knallet og la til at alt gikk fullstendig etter «boka». I alt ble det brukt 120 kilo sprengstoff i de ulike sprengkamrene i brua.

For skytebas Schneider og hans team var det likevel en spennende og nesten nervepirrende opplevelse, da brua ble sprengt søndag. I flere uker har de forberedt sprengningen og boret i alt 1850 sprenghull i de 16 høye brupelene.

Brua ble satt under trafikk i 1967, var nå nedslitt med blant annet store risser i brukar og peler. Foto: THILO SCHMUELGEN/NTB

Brua måtte sprenges fordi den kort og godt var nedslitt og skadd etter mange år. Brua ble satt under trafikk i 1967 og det var blant annet store risser i brukar og påler. Nå er en ny bru under arbeid som skal stå ferdig i 2024. For beboerne under og ved brua blir det en lettelse fordi den nye brua utstyres med omfattende støyvern.

Sprengningen av Autobahnbrua ved Rinsdorf er ledd i en generell rehabilitering av den såkalte Sauerlandlinjen. På hele strekningen er det 60 bruer som på grunn av alder og slitasje skal erstattes med nye. For næringslivet i Sørvest-Westfalen er den midlertidige sperringen av A45 noe nær en katastrofe, men det er ingen alternativer, hevder vegmyndighetene.

I flere uker har de forberedt sprengningen og boret i alt 1850 sprenghull i de 16 høye brupelene. Foto: THILO SCHMUELGEN/NTB

Forsiden akkurat nå