Annonsørinnhold fra  
Advertiser company logo

– Støpejernsrør er gammeldags

Den nye Vestsiden ungdomsskole er plusshus, og skal BREEAM klassifiseres.
Den nye Vestsiden ungdomsskole er plusshus, og skal BREEAM klassifiseres.
Del
– Dere i Wavin har vært flinke til å dokumentere Asto-systemet i henhold til lydkrav, brann og andre vesentlige spørsmål, sier Skjelbæk (tv) til Thomas Ødegaard.
– Dere i Wavin har vært flinke til å dokumentere Asto-systemet i henhold til lydkrav, brann og andre vesentlige spørsmål, sier Skjelbæk (tv) til Thomas Ødegaard.

Da Vito Teknisk Entreprenør AS fikk oppdraget med installasjon av vann, varme, ventilasjon, sprinkler og avløp til nye Vestsiden ungdomsskole på Kongsberg, måtte de ha et avløpssystem som kunne gi god støydemping. Valget falt på Asto fra Wavin.

– Tradisjonelt har vi brukt avløpsrør av støpejern på oppdrag hvor kravene til støyreduksjon og brannsikkerhet er høye. Og dét var de både på skolen og studentboligene her i Kongsberg, opplyser André Skjelsbæk. Han er leder for prosjektavdelingen i Vito Teknisk Entreprenør AS, og har også ansvaret for dette prosjektet. – Men, etter hvert har vi innsett at støpejern begynner å bli gammeldags og er mer og mer på vei ut.

– En grunn er at det er tungvint og slitsomt når HMS-bestemmelser krever at all kapping og skjæring i jern må foregå utendørs, tilføyer Vitos bas Kjetil Rasmussen. – Da må vi drive å bære de tunge støpejernrørene ut og inn av bygget hele tiden.

Usikre på om plastrør var bra nok

Vis mer

Vestsiden skole og studentboligene bygges i massivtre og det er strenge krav til å holde det rent og ryddig inne i byggene. Derfor så Vito seg om etter alternative produkter til dette store prosjektet.

– Vi hadde tidligere undersøkt muligheten for å bruke avløpsrør i plast, men var usikre på om de kunne oppfylle de strenge kravene til lydisolering og brannsikring som vi støter på iblant, innrømmer Skjelsbæk. – Derfor hadde vi ikke turt å ta steget fullt ut. Men så opplyste rådgiveren på dette prosjektet at han hadde prosjektert andre bygg hvor støpejern med suksess var byttet ut med plastrør.

På dette prosjektet brukes Asto-rør i dimensjonene 58, 78, 110, 135 og 160 mm
På dette prosjektet brukes Asto-rør i dimensjonene 58, 78, 110, 135 og 160 mm

– Dermed undersøkte vi litt rundt, og Asto dukket snart opp som et meget godt alternativ til støpejern, både når det gjaldt støydemping og brannsikkerhet. I tillegg var prisen akseptabel, så vi bestemte oss for å gå for Asto. Dette er faktisk første gang vi bruker Asto her i Vito.

Asto tilfredsstilte kravene til støydemping og brannsikkerhet

– Asto har vært lenge på markedet og oppnådd godt rykte i bransjen for sin meget gode støyreduksjon. Vi har også fått godkjennelse fra Sintef på brannsikkerhet, innskyter Thomas Ødegaard, som er distriktsleder VVS sør i Norsk Wavin.

– Innkjøpene våre går gjennom Brødrene Dahl, og Thomas og andre i Wavin var raskt på banen da vi hadde bestemt oss for Asto, smiler Skjelsbæk. – De har virkelig stått på og vært svært behjelpelige med å få frem dokumentasjonen vi behøvde for å få Asto godkjent til dette prosjektet.

Asto har lavere vekt og er raskere å installere

Vis mer

Vestsiden skole er et BIM-prosjekt. Dermed får Vito materiallister og 3D-modulerte tegninger til rørsystemet i de tre bygningene.

– Vi fikk en fin presentasjon av BIM Revit fra Wavin, sier Skjelbæk. – Men Sweco, som har utarbeidet BIM til dette prosjektet, var dessverre kommet for langt i prosessen til at vi kunne få lagt inn Asto der. Så selv om vi har opplysninger om dimensjoner og rørdelene vi trenger til et rom, er det dessverre ikke alltid at det stemmer 100 prosent med delene til Asto.

– Har det vært komplisert å gå fra støpejern til Asto?

– Nei, det har gått veldig greit, svarer Rasmussen. – Asto er jo ganske likt andre typer avløpsrør i plast. Ekspensjonsmuffer og slikt er riktignok litt annerledes, men gutta sier det har vært enkelt å installere. Dessuten har Thomas vært her og kurset oss.

– Går det raskere å installere Asto enn støpejern?

– Ja, Asto er helt klart lettere og raskere å jobbe med enn støpejernsrør, sier Skjelsbæk. – Asto veier mindre enn støpejernsrør, og vi slipper å ta rørene ut av bygget når de skal skjæres til. Nå bærer vi bare Asto-rørene inn, kapper dem på stedet og får dem montert der og da. Det er en kjempefordel.

Vil du vite mer? Les mer om Asto-rørene og flere andre rørtyper her

– Du slipper også bråket fra skjæring av støpejern, legger Rasmussen til. – På Asto kan vi bruke en vanlig håndsag. Så totalt sett er Asto enklere å installere, og mye mer miljøvennlig og renslig enn jernrør.

Mange kilometer med Asto-rør

Den nye Vestsiden ungdomsskole er plusshus, og skal BREEAM klassifiseres.
Den nye Vestsiden ungdomsskole er plusshus, og skal BREEAM klassifiseres.

– Vi kom hit på anleggsplassen i mars-april i 2018, og arbeidet vårt skal være fullført til skolestart i august i år, sier Skjelsbæk.

– De første leveransene fra Wavin kom i september i fjor, og siden har det gått radig, smiler Rasmussen. – Det blir mange kilometer med Asto-rør som kommer til å gå med i disse tre byggene. I den ene studentblokka har vi nå installert alt vi skal av Asto, og nå holder vi på fullt i den andre.

– Asto-rørene vi bruker på dette prosjektet er i dimensjonene 58, 78, 110, 135 og 160 mm, opplyser Skjelsbæk. – Egentlig skulle vi hatt noen rør på 200 mm også, men etter nøye beregninger så vi at 160 mm holdt. Men dere ville kanskje klart å skaffe 200 mm, også?

– Ja, vi har Asto i 200 mm, nikker Thomas.

– Etter hvert har vi innsett at støpejern begynner å bli gammeldags, sier André Skjelsbæk (tv) og Kjetil Rasmussen
– Etter hvert har vi innsett at støpejern begynner å bli gammeldags, sier André Skjelsbæk (tv) og Kjetil Rasmussen

Wavin har lettet det administrative arbeidet vårt

– Jeg må si jeg er veldig fornøyd med samarbeidet vårt med Wavin, fastslår Skjelsbæk. – Hver gang vi lurer på noe, får vi raskt svar. Wavin har vært flinke til å dokumentere Asto-systemet i henhold til lydkrav, brann og andre vesentlige spørsmål som vi har fått underveis fra hovedentreprenør Skorve Entreprenør AS og byggkonsulentene. Dette har selvsagt lettet det administrative arbeidet vårt vesentlig.

Både Skjelsbæk og Rasmussen fremhever hvor viktig det har for samarbeidet å ha én fast kontaktperson.

– Skal du få til et godt samarbeid og gode relasjoner til en leverandør, er det nødvendig å ha et ansikt å forholde seg til, poengterer Skjelbæk. – Det verste som finnes er et sånt kundeservicenummer, hvor du får forskjellige personer på tråden hver gang du har et spørsmål. Det blir både tungvint og fører til mye bortkastet tid for oss.

– Så hvis dere lurer på noe, så ringer dere bare Thomas direkte?

– Ja, det gjør vi. Og Thomas er flink til å ta telefonen og svare oss. Så her har vi ikke hatt noen problemer. Vi er svært fornøyde, fastslår Kjetil Rasmussen.

Les flere artikler fra Norsk Wavin