Nyhet fra Unicon! Sprøytebetong med 20% lavere CO2-utslipp
– Nå kan du endelig velge miljøvennlig med lavkarbon sprøytebetong


Fjellsikring med sprøytebetong er en viktig del av tunneldriften. Lavkarbonbetong har blitt ganske vanlig å bruke i byggekonstruksjoner, men ikke som sprøytebetong i tunnelbygging. Unicon har i tett samarbeid med BASF/Masterbuilders, Skanska, Entreprenørservice og Statens Vegvesen utviklet en helt ny lavkarbon sprøytebetong - UNI-Green med flere fordeler og med minst like gode egenskaper som dagens referansebetong:
- Tidligfasthet ifht. krav sikrer normal fremdrift og HMS
- Gir bedre vedheft til fjell og sikrer mindre nedfall
- Gir 20% mindre CO2 utslipp enn vanlig sprøytebetong
Utviklingen av spesialbetongen ble gjennomført ved to av Statens Vegvesens prosjekter; Strømnestunnelen (Fv.17 og fv.720 Dyrstad–Sprova–Malm) nord i Trøndelag og E18 EK3 Farriseide, Larvik. Ved valg av disse to fikk vi nemlig muligheten til å teste på sementer fra begge våre leverandører, Aalborg og Norcem sammen med ulike mengder flyveaske.

Unicon AS er Norges ledende leverandør av ferdigbetong og tilhørende produkter og tjenester.
Vi har 150 ansatte og 26 faste fabrikker fra Lindesnes i sør til Steinkjer i nord. I tillegg oppretter vi mobile fabrikker for å håndtere lokale prosjekter. Vi gir råd om betong som byggemateriale, byggemetoder, foreslår tekniske løsninger tilpasset ditt prosjekt og har også meget god logistikkstyring på alle leveranser. Unicon AS er et heleid datterselskap av det italienske konsernet Cementir. Vi har levert betong til en rekke kjente prosjekter som Follobanen, Nasjonalmuseet, Deichmanske, Powerhouse, restaurant Under m.fl.
Unicon ligger i forkant når det gjelder å redusere CO2 utslipp i betongproduksjon.
Unicon på Facebook og Instagram
Unicon på LinkedIn
Følgende testprogram ble gjennomført ved begge prosjektene:
- Ferske betongegenskaper, samt fiberfordeling og fiberinnhold.
- Temperaturøkning etter 10 min
- Tidligfasthet etter sprøyting ble målt med penetrasjonsnål etter en time og spikertest etter 1, 3 og 6 timer.
- Trykkfasthet etter 28 og 91 døgn
- Energiabsorbsjon etter 28 og 91 døgn viser at begge kravene E700 og E1000 kan oppnås med normale fiberdoseringer.
Resultatene fra testingen stod ikke noe tilbake ifht. normal sprøytebetong, men det beste av alt er klimagevinsten! I et tenkt prosjekt på 30.000 m3 sprøytebetong vil vi kunne spare 2.100 tonn CO2!
Statens Vegvesens rapport nr. 391 – Sprøytebetong med redusert karbonavtrykk beskriver utviklingen og resultatene i mer detalj. Les mer
Produktark om sprøytebetong kan lastes ned her.