Hva er Leca?
Leca er et enkelt og fleksibelt produkt med lang levetid. I utgangspunktet er Leca små, ekspanderte kuler av brent leire. Ved å kombinere disse på forskjellige måter, blir mulighetene mange - enten det er å lage fundamenter for bygg, bygge veier, vegger eller dreneringsløsninger.
Den 9,4 kilometer lange tunnelen mellom Gvammen i Hjartdal og Århus i Seljord gjør turen fra øst til vest i Norge nesten 20 minutter raskere. Det er gått med store mengder med Leca-blokker i tunnelprosjektet, hele 4000 kvadratmeter.
- Slike prosjekter blir det flere av, spår Trond Langedok. Han har investert i skikkelig maskineri for å kunne mure høyere, lettere og sikrere i tunneler.
Se video og bilder fra prosjektet nederst i denne artikkelen.
80 bygg
Langedok driver Notodden Flis og Mur. Den 9,4 kilometer langt tunnelen mellom Gvammen i Hjartdal og Århus i Seljord er det største prosjektet Telemarksfirmaet har hatt, med en kontraktpris på rundt fire millioner kroner.
Egentlig er det ti store og 70 små prosjekter, forklarer han:
- Bak de ti store veggene er det tekniske bygg. I tillegg er det 70 mindre nisjer. Vi murer med standard 25-blokker og 20-blokker. Så skal de sprøytes med sprøytebetong etterpå, forklarer han.
Investerte
Notodden Flis og Mur har fire mann i arbeid inne i tunnelen. I tillegg: en nyinnkjøpt, kraftig Manitou-truck:
- Den har en løftekapasitet på tre tonn og kan løfte sju meter opp. Dermed kan den få Leca-pallene opp på toppen av stillasene. Hver av de ti veggene er 37 meter lange og sju–åtte meter høye, viser Trond Langedok.
Han har investert i håp om at det kan bli flere store tunnelprosjekter av samme type. - Skulle vi stått og lempet blokkene opp, hadde det tatt flere uker, sier han.
Dermed kan han få kjørt blokkene helt inn til riktig sted i tunnelen og løftet dem opp. Alt i alt trenger han 36 lass med Leca-blokker, i tillegg til Leca Byggeplank.
Vannproblemer
De skal brukes under vanskelige forhold. Hovedentreprenør NCC hadde håpet å sette Norgesrekord i tunneldriving. I stedet ble det Norgesrekorder i vanntrykk, tror anleggsleder Ingar Karlsen. Mange vannårer med høyt trykk gjorde at det måtte til mye ekstraarbeid for å få tettet lekkasjene.
Når den nye E134-strekningen åpner i 2019, med 9,4 kilometer tunnel og 1,1 kilometer ny vei i dagen, blir veien mellom Hjartdal og Seljord 11 kilometer kortere. Det betyr for eksempel at tunge kjøretøyer sparer 18 minutter på turen fra Oslo til Haugesund.
NCC har laget en fin video fra tunnelbyggingen. Du kan se den her, og se flere bilder fra prosjektet under.