NYHETER

Vil hindre kostbare betongskader

En fersk doktoravhandling viser hvordan man kan utvikle mer pålitelige testmetoder for å hindre oppsprekking av betong.

Bildet viser alkali-silika gel ("alkali-silica worms") som popper ut av et prøvestykke i forbindelse med akselerert prøving. Gelen trekker til seg vann og lager et indre svelletrykk som medfører at betongen utvider seg og sprekker opp. Foto: SINTEF Byggforsk
Bildet viser alkali-silika gel ("alkali-silica worms") som popper ut av et prøvestykke i forbindelse med akselerert prøving. Gelen trekker til seg vann og lager et indre svelletrykk som medfører at betongen utvider seg og sprekker opp. Foto: SINTEF Byggforsk
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
12. nov. 2013 - 15:18

Alkalireaksjoner er en vanlig svekkelsesmekanisme for betongkonstruksjoner, både i Norge og resten av verden. Skaden forårsakes av en kjemisk reaksjon der såkalte alkali-reaktive bergarter reagerer i det høye pH-miljøet i betongen. Etter 10-15 år vil dette føre til utvidelse og oppsprekking av betongen. Dette kan gi alvorlige skader, spesielt på viktig infrastruktur som bruer og dammer. 

Slike alkali-reaktive bergarter finnes i de fleste regioner i Norge. Av miljø- og økonomiske hensyn er det viktig å utnytte disse lokale ressursene i betong. Tidligere forskning viser at dette kan gjøres ved å bruke nye, mer miljøvennlige sementtyper eller tilsetninger i betongen.

 

Gir flere anbefalinger

Disse nye sementmaterialenes evne til å hindre alkalireaksjoner må dokumenteres ved akselerert laboratorieprøving, da egenskapene varierer. Flere slike metoder blir brukt internasjonalt. Dessverre finnes det mange feilkilder. Et relevant spørsmål er derfor om testresultatene er pålitelige. 

PhD-avhandlingen Alkali-silica reaction (ASR) - Performance testing gransker dette temaet, både teoretisk og ved gjennomføring av et omfattende laboratorieprogram. I avhandlingen blir det gitt flere anbefalinger til forbedring av eksisterende testmetoder. 

Som følge av PhD-arbeidet har to foreslåtte internasjonale testmetoder blitt trukket tilbake. PhD-arbeidet gir også viktig innspill til et pågående arbeid som skal utvikle framtidige internasjonale prøvingsmetoder. Dette arbeidet ledes av Norcem og SINTEF.





Vil spare store utgifter

– Hvis vi unngår alkalireaksjoner i nye betongkonstruksjoner vil dette spare samfunnet for store utgifter i framtiden. Samtidig kan vi fortsette å utnytte lokale ressurser til produksjon av betong, sier PhD-kandidat Jan Lindgård, som er seniorforsker ved SINTEF Byggforsk.

Doktorgradsarbeidet inngår som en del av aktiviteten i Concrete Innovation Centre (COIN), og har blitt utført i samarbeid med Norcem og flere internasjonale eksperter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.