Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) (i midten) får skryt for fergeavløsningsmidlene til fylkeveger, men tør ikke love bruer og tunneler som gulrot i arbeidet med å få kommunereformen i havn. Der må han henvise til sin statsråd-kollega Solvik-Olsen. Til venstre fylkesmann Lodve Solholm i Møre og Romsdal og til høyre KS-styreleder og ordfører i Giske kommune, Knut Støbakk.  (Foto: Kjell Herskedal
Lederen i Sunnmøre Regionråd, Hareid-ordfører Anders Riise, vil ha Samferdselsdepartementet tyngre inn i kommunereform-arbeidet. (Foto: Kjell Herskedal).

Vil ha samferdsel som reform-gulrot

Bruer og tunneler som gulrot for å stimulere kommuner til å slå seg sammen vil gjøre reformarbeidet lettere. Det mener lederen i Sunnmøre regionråd, Anders Riise (H).

  • Nyheter

Da kommunal- og regionalminister Jan Tore Sanner (H) nylig var i Møre og Romsdal for å gi kommunene drahjelp inn i den siste fasen i arbeidet med å utforme en ny kommunestruktur, etterlyste Riise Samferdselsdepartementets deltakelse.

-Skal vi lykkes, tror jeg at Samferdselsdepartementet må knytte seg på reformarbeidet på en god måte, sa Riise.

Han berørte dermed noe mange ordførere land og strand tenker akkurat i disse dager: Å tenke større kommuner er ikke nødvendigvis noen vinnersak. Det må noen gulrøtter til for å kunne lykkes.

 

Lover økonomisk støtte

Jan Tore Sanner kunne love kommunene ulike former for økonomisk støtte når de har lykkes med å finne seg partnere, men bruer og tunneler måtte han henvise videre til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp). Det hjalp lite at Riise skrøt uhemmet av fergeavløsningsordningen som Sanner har bebudet gjennom revidert nasjonalbudsjett i år.

-Det var en innertier, sa Riise – som selv er ordfører i Hareid kommune, der folk er avhengig av ferge for å komme seg til fastlandet nordover mot Ålesund.

 

Noen begrensninger

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen kan i et intervju med Sunnmørsposten fortelle at det vil ligge noen begrensninger i den beudede fergeavløsningsordningen. Tanken med ordningen er at pengene Staten bruker til å dekke underskuddet på driften av fylkesvegferger skal kunne brukes til å finansiere fjordkryssingsprosjekter. Som lederen av samferdselsutvalget nylig uttalte til Våre Veger, er håpet at disse pengene fra Staten skal kunne løpe gjennom en nedbetalingsperiode på inntil 40 år.

-Dersom en bru er nedbetalt med bompenger og fergeavløsningsmidler i løpet av si 20 år, er det ikke naturlig at staten fortsetter i la oss si 10 eller 20 år til å betale ut et beløp til svarende et underskudd i fergedriften, sier Solvik-Olsen.

Ordningen med fergeavløsningsmidler ligger under Kommunaldepartementet.

-Hvordan det blir, får Sanner svare for, sier Solvik-Olsen.

 

 

 

.

 

 

Forsiden akkurat nå