BRUER

Stord-Os: Brutårn i stål kan gi stor gevinst

En ny rapport om kryssing av Langenuen mellom Stord og Tysnes konkluderer med at brutårn og tårnfundament i stål har mange fordeler.

11. mai 2020 - 10:59

– Tradisjonelt sett bruker vi betongtårn, og da er det ikke enkelt å ha parallell produksjon. Brutårn i stål gir oss helt nye muligheter for å redusere tidsbruk og dermed kostnader, sier Daniel Tran, risikoingeniør i Statens vegvesen, i en pressemelding.

Tran forteller at ved å bruke kjent offshore-teknologi, kan de bruke stål i byggingen av brutårn, noe som gir en effektiv produksjons- og installasjonsprosess.

Konsernsjef i Equinor Anders Opedal under et besøk på Troll A-plattformen tidligere i år.
Les også

Equinor har inngått gigantisk gassavtale

Gir økt konkurranse i markedet

– Samtidig produksjon av brutårn og tårnfundament i stål sparer tid, fordi vi kan bygge brutårnene samtidig som brufundamenteringen støpes og tilførselsveiene til brua bygges. Muligheten for å kunne bygge brutårn i stål vil gi økt konkurranse i markedet, noe som igjen kan føre til at prisene på å gjennomføre byggingen blir lavere, sier Tran.

Brutårnene kan bygges i utlandet, men dersom de produseres lokalt vil det gi muligheter for raskere leveranse og ikke minst gode muligheter for norsk næringsliv.

En befolkning som er mentalt forberedt på krig, virker mer avskrekkende, mener Norges Nato-ambassadør Anita Nergaard.
Les også

Nato-ambassadør: Nordmenn må forberede seg bedre på krise

Planlegger hengebru på 1720 meter

Kryssing av Langenuen mellom Jektevik og Hodnanes er en del av E39 Stord-Os-prosjektet som samlet sett vil redusere reisetiden mellom Os og Stord fra 90 minutter til 30 minutter. Dagens riksveiferge mellom Sandvikvåg og Halhjem, samt fylkesfergene Jektevik–Hodnanes og Våge–Halhjem, vil bli erstattet av bruer over Langenuen og Bjørnafjorden. Hengebrua over Langenuen vil være 1720 meter lang.

Tett trafikk på E18 gjennom Oslo ved innkjøringen til Festningstunnelen før videreføringen under Bjørvika/Operatunnelen ble åpnet.
Les også

Vegvesenet: Venter påskekø på disse stedene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.