Norge har fått 172 kilometer mer europaveg

Nå kan du kjøre fra Alta til Sicilia på E45.

Redaksjonen Våre Veger
21. feb. 2018 - 12:37

Det er noen dager siden E45-skiltene kom på plass på strekninga mellom Kivilompolo på grensa mot Finland og langs «gamle» riksveg 93 via Kautokeino til endepunktet på E6 i Alta.

 

Symbolsk markering

Ordfører Johan Vasara i Kautokeina under avdukningen av E45 skiltingen gjennom kommunen nylig. <i>Foto:  Statens vegvesesen</i>
Ordfører Johan Vasara i Kautokeina under avdukningen av E45 skiltingen gjennom kommunen nylig. Foto:  Statens vegvesesen
I dag markeres omklassifiseringen ved at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og den finske transport- og kommunikasjonsministeren Anne Berner foretar en symbolsk avduking av E45-skiltet på scenen under Kirkeneskonferansen. Også for Finland er E45 en ny europaveg. Inntil nå har vegen gått fra Italia, via Tyskland, Østerrike og Danmark til sitt endepunkt i Karesuando i Nord-Sverige.
 
Det formelle vedtaket om omklassifisering ble gjort av FNs organ for økonomisk samarbeid i Europa like før jul.
 
E45 er nå forlenget fra Karesundo i Sverige til Alta i Norge. <i>Montasje:  Statens vegvesen</i>
E45 er nå forlenget fra Karesundo i Sverige til Alta i Norge. Montasje:  Statens vegvesen

Enkelt og helhetlig

Regionvegsjef Torbjørn Naimak mener den nye europaveg-statusen har betydning både for samarbeidet mellom landene i nord og for å bygge effektive internasjonale transportkorridorer.

- Helhetlige, logiske korridorer gjør det enklere for transportørene. Da er skilting viktig, sier regionvegsjefen.

Det følger imidlertid ingen ekstra penger med omklassifiseringen. Europavegene finansieres på samme måte som de øvrige riksvegene.

- Dette er likevel et uttrykk for at dette er en prioritert grensekorridor i nord, ved siden av E8, sier Torbjørn Naimak.

Flere veger

Også en annen viktig vegforbindelse i nord har fått felles navn og sammenhengende skilting. Det er riksveg 92 som tar av fra E45 nord for Kautokeino og går gjennom Norge og Finland til Neiden på E6 i Sør-Varanger. Den har hatt varierende vegnumre, men er nå gjennomgående skiltet som riksveg 92 både i Norge og Finland.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.