Endelig står den nye E6 i Sørkjosen ferdig

Den mye omtalte tunnelen gjennom Sørkjosfjellet i Nord-Troms er nå åpnet for trafikk. Prosjektet ble lærerikt for Statens vegvesen, innrømmer regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Erik Jenssen
2. feb. 2018 - 10:43

- Ja, det skal bli godt å være ferdig med dette prosjektet, smiler byggeleder Ken-Johar Olaussen. Han har vært med helt siden anleggsstart tidlig 2014 og har måttet håndtere både ras og flere dagers stengt E6, samt oppsigelse av tunnel-entreprenør.

Byggeleder Ken Johar Olaussen er glad for å se slutten på et langvarig prosjekt. Foto:  Erik Jenssen

Nå viser han fornøyd rundt på et et nesten helt ferdig anlegg, som i dag åpnes med 150 gjester, deriblant samferdselsministeren. I tillegg til festivitasen legges det også opp til litt spas og moro, blant annet ved at elever fra den lokale idrettslinja skal få avholde et rulleskiløp fra Sørkjosen-sida opp mot åpningen i Sørelva der selve seremonien skal finne sted.

 

God jobb

Hele strekningen som har fått ny veg er på 11 kilometer. Foto: Erik Jenssen

I tillegg til Olaussen og kollegene i prosjektet vil nok også regionvegsjef Torbjørn Naimak være blant de som trekker et lettelsens sukk på åpningsdagen.
- Denne åpningen er etterlengtet, og jeg er meget fornøyd med at vi er klare til å åpne et prosjekt som fjerner en strekning som har vært problematisk for både befolkningen i området og brukerne av E6.
Regionvegsjefen er svært fornøyd med den jobben Skanska gjorde etter at de overtok kontrakten etter spanske OSSA, som ble oppsagt i mars 2015.
- Det har vært gjort en god jobb fra entreprenøren som har vært inne nå, så sånn sett har jo resultatet blitt bra, bare litt senere enn planlagt, sier Naimak.  

 

Gjør bedre hjemmelekser

Utsikten fra tunnelåpningen i Sørelva blir storslått, med mektige Uløya rett fram. Foto:  Erik Jenssen

- Finnes det læring i det som skjedde i Sørkjosen?
- Ikke helt lik dette prosjektet, nei. Det er spesielt i størrelse og omfang, så det er ganske unikt.
Men vi har nok lært at hvis man har å gjøre med ukjente utenlandske entreprenører så må man gå grundig til verks i utsjekkinga før man antar entreprenør. I tilfellet OSSA, så fylte jo de alle krav på papiret, og var jo en stor entreprenør. Men det var nytt for dem å jobbe under slike forhold, og de mislyktes.
- Og denne varsomheten har økt etter Sørkjosen-erfaringene?
- Ja, det kan man si. Vi har i ettertid gjort mer grundige undersøkelser når det handler om entreprenører vi ikke kjenner til. Selv om dokumentasjonen ser bra ut, så bør vi sjekke ut entreprenøren på egenhånd. I Harstad har vi også en utenlandsk entreprenør vi ikke kjente, og der sendte vi folk ned til Spania og sjekket referansene personlig. I Harstad har det gått helt utmerket, så det betyr ikke at alle utenlandske entreprenører er dårlige. Men vi har lært at vi må være nøye før vi antar dem. 

 

Historisk satsing

Fakta E6 Langslett – Sørkjosen

Total lengde:     11 kilometer

Tunnel:                4,6 kilometer

Kostnad:              826 millioner

Oppstart:            Jan. 2014
Åpning:                Feb. 2018

Finansiering:      Statlig

Naimak er forøvrig svært fornøyd med det planlagte antallet snorklippinger på E6 i Nord-Troms og Finnmark dette året.
- Det er spesielt at vi ferdigstiller tre tunnelanlegg på strekningen fra Skibotn til Alta samtidig. Det vil bli en merkbar innkorting og forbedring av strekningen Tromsø – Alta. Dette er en historisk satsing der vi har brukt mye penger, men dette var tre dårlige vegstrekninger som det var viktig å komme i gang med, sier Naimak.
I sum blir den nevnte E6-strekningen 22 kilometer kortere enn i dag. Det er en spart kjørelengde på nesten 10 prosent, men den største gevinsten handler om sikkerhet og fremkommelighet. Den neste store flaskehalsen på denne strekningen er Kvænangsfjellet, hvor regionvegsjefen håper at man kan komme i gang med ny veg og tre nye tunneler i 2020, slik NTP legger opp til.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.