– Vi må løse konfliktene når de oppstår

Det er kjedelig og unødvendig for alle å bruke mye penger på advokater for å løse tvister, var samferdselsminsterens melding til entreprenørene.

 Ketil Solvik-Olsen vil ha handlingsrom, slik at konflikter mellom byggherre og entreprenør kan løses underveis.
Ketil Solvik-Olsen vil ha handlingsrom, slik at konflikter mellom byggherre og entreprenør kan løses underveis. Foto: Bjørn Olav Amundsen
Bjørn Olav Amundsen
23. jan. 2018 - 13:24

Samarbeid var et av statsrådens første poenger da han møtte og snakket til entreprenørene under Arctic Entrepreneur på Gardermoen.

– Det er godt å treffe dere. Men dere må få til å jobbe godt sammen med byggherrene, sa han.

– Det er så kjedelig å bruke mye penger på advokater for å løse tvister. Problemene bør løses når de oppstår, slik at det ikke ender i konflikt. For det meste så går det jo bra. Men vi må sørge for å bli bedre, og ha et handlingsrom slik at tvistene kan løses underveis. Det skal være lagarbeid å bygge infrastruktur, sa han.

– Og husk at det er skattepenger vi bygger for - penger som dere har vært med på å betale. De kommer ikke fra min lomme.

Må bli billigere

Og han var klar på at vegene generelt må bygges billigere.

– Mange vegprosjekter er på gang, men kostnadene må ned. En del prosjekter kan løses på enklere måter enn hvordan vi tenker i dag. Det er ofte ikke så mye som skal til, og små grep kan gi stor effekt. Og lokalpolitikerne må forstå at det ikke er slik at fordi staten betaler for vegprosjektet, så det er bare å komme med ei lang ønskeliste, sa han.

– Vi må ta krangelen med lokalpolitikerne om hvor mange avkjøringer det skal være fra den nye riksvegen. De vil jo ha flest mulig, men det koster penger, sa han.

Nye Veier fikk rimeligvis ros fra samferdselsminsteren.

– Nye Veier har funnet sin rolle. Statens vegvesen sier også at får de større handlingsrom, så kan de få til mer. Så da må vi finne ut hva Vegvesenet kan kopiere fra Nye Veier. Vi snakker om større frihet for Nye Veier og Statens vegvesen. Etatene bør få større muligheter til å se helheten i prosjektene, sa han.

Må kjempe for kontraktene

– Aktiviteten i bransjen styrkes av konkurranse. I både 2016 og 2017 har norske entreprenører fått de aller fleste kontraktene, men husk at dere må kjempe for det. Det som er bra er at flere små og mellomstore kontrakter også lyses ut som totalentrepriser, sa ministeren.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.