BRUER

Verdens største gangbru i betong som er printet i 3D

Sto ferdig i januar.

Foto: Tsinghua University
6. feb. 2019 - 10:51

Denne elegante brua er nylig oppført i Wisdom Bay Industrial Park i Shanghai i Kina. Prosjektet er designet og utviklet av et team ledet av professor Xu Weiguo fra Tsinghua Universitet.

Brua, som universitetet hevder er verdens største 3D-printede betongbru, er 26,3 meter lang og 3,6 meter bred. Den er sterk nok til å tåle belastningen når den er full av mennesker.

Produsert på 450 timer

3D-printersystemet for betongen er utviklet av teamet til professor Weiguo. Alle betongelementene i brua er printet ut med to robotarmer i løpet av 450 timer.

Før brua ble printet ut, så ble det laget en modell i skala 1:4 for å teste ut bæreevnen til struktruen.

  Foto: Tsinghua University

Prisen på 3D-brua er kun to tredjedeler av prisen til en konvensjonell bru av samme størrelse.

Gangbrua består av tre deler: buestrukturen, rekkverkene og gangfeltet. Brustrukturen består av 44 hule 3D-printede betongelementer. Størrelsen er 0,9x0,9x1,6 meter. Rekkverk og gangfelt er oppdelt i henholdsvis 68 og 64 elementer. Printmaterialet i komponentene består av polyetylen fiberbetong med forskjellige tilsetninger. Trykkfastheten til betongmaterialet er målt til 65 Mpa og fleksibilitetsstyrken til 15 Mpa.

Brua er utstyrt med et overvåkingssystem som måler belastning og eventuell deformasjon.

Strukturen er inspirert av den gamle Anji-brua i Zhaoxian i Kina.

LES MER HER: The world’s largest concrete 3D printed pedestrian bridge

LES OGSÅ: 3D-printing i betong og stål: To bruer nettopp ferdige i Nederland

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.