Presidentene Moon Jae-in og Kim Jong-un  fortsetter samarbeidet mellom Nord- og Sør-Korea.
Presidentene Moon Jae-in og Kim Jong-un fortsetter samarbeidet mellom Nord- og Sør-Korea. (Fotokollasj: AP/NTB Scanpix)

Veiforbindelse mellom Nord- og Sør-Korea nærmere realisering

Begynner først i sør.

Det melder bransjenettstedet worldhighways.com.

I første omgang dreier det seg om en 12 kilometer lang motorveistrekning mellom Munsan og togstasjonen i Dorasan. Denne stasjonen ligger langs en jernbanestrekning som i sin tid knyttet de to landene sammen. 

Dyrt prosjekt

Det planlegges nye motorveier på begge sider av grensen. Illustrasjon: Google Maps

På grunn av prosjektets strategiske betydning, har landets departement for strategi og finans bestemt at det ikke er nødvendig med noe forstudie før man går i gang med prosjektet.

Det er satt av 457,6 millioner dollar til prosjektet, og planen er at strekningen skal stå ferdig i 2020. 

Det jobbes også med planer om en ny motorvei som skal gå fra hovedstaden Pyongygang til grensebyen Kaesong. Disse planene fordrer imidlertid at landet fullfører sitt atomnedrustningsprogram. 

Symboltung grusvei

Samtidig har de to landene nå etablert en 12 meter bred grusvei i Cheorwon, som ligger midt i den demilitariserte sonen, slik at de to landene nå faktisk er koblet sammen. Dette er første gang på 14 år, melder TheHinduBusinessLine.

De har også blitt enige om å fjerne bunkere og våpen fra grensebyen Panmunjom. Det var i denne byen at våpenvilen ble fremforhandlet under Koreakrigen som raste mellom 1950 og 1953. 

På tross av navnet, er den demilitariserte sonen mellom nord og sør en av de mest befestede områdene på kloden, med flere minefelt, bevæpnede soldater og piggtrådgjerder. 

LES OGSÅ: Avtale klar om åpning av vei og jernbane mellom Nord- og Sør-Korea

LES OGSÅ: Nord- og Sør-Korea enige om å modernisere infrastrukturen mellom landene

Forsiden akkurat nå