Veidekke-prosjekt skal se på mulighetene for å produsere asfalt med hydrogen

Veidekke har fått støtte fra Møre og Romsdal fylkeskommune på 750.000 kroner til en mulighetsstudie om bruk av hydrogen ved asfaltproduksjon.

Hydrogen har aldri blitt brukt i asfaltproduksjon, men Møre og Romsdal fylkeskommune har nå støttet et prosjekt i Veidekke som skal undersøke mulighetene.
Hydrogen har aldri blitt brukt i asfaltproduksjon, men Møre og Romsdal fylkeskommune har nå støttet et prosjekt i Veidekke som skal undersøke mulighetene. Foto: Veidekke
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
11. feb. 2020 - 12:06

I dag er gass den mest brukte energikilden på asfaltfabrikker. Men nå har Møre og Romsdal fylkeskommune fått med seg Veidekke på et prosjekt hvor man skal se om det er mulig å lage asfalt på en mer klimavennlig måte, med hydrogen som energikilde.

Møre og Romsdal fylkeskommune har et sterkt engasjement for å bygge ut Nordmøre til en arena for produksjon og bruk av hydrogen. Fylkespolitikerne ønsker å bidra slik at bedrifter etterhvert kan ta i bruk det miljøvennlige drivstoffet, og som en av fylkets store asfaltprodusenter ble Veidekke spurt om å bli med på en mulighetsstudie.

Prosjektet har en kostnadsramme på 1,5 millioner kroner, hvorav 750.000 kommer fra fylkeskommunen. 

I dag er naturgass og petroleumsgass de mest brukte energikildene på asfaltfabrikker. Til å produsere ett tonn asfalt går det med ca 5,5 kilo naturgass, noe som gir et utslipp på 15,5 kilo CO2.

Den samlede årsproduksjonen av asfalt i Norge er på nesten åtte millioner tonn asfalt. Det betyr at en overgang til hydrogen ville medført et redusert CO2-utslipp på hele 124 millioner tonn.

Uten drivstoff, er det lite poeng å bygge skip som kan gå på hydrogen. Enova vil derfor støtte produksjon av hydrogen med inntil 400 millioner kroner per anlegg.
Les også

400 mill. i hydrogen-støtte: – Ikke sikker på at vi får en ketchup-effekt

– Et spennende prosjekt

Leder for veiteknologi i Veidekke Industri, Eivind Olav Andersen, forteller at prosjektet er så ferskt at det er få detaljer å fortelle om foreløpig.

– Utgangspunktet er at det i regionen på Nordmøre nå arbeides med planer om produksjon av hydrogen, blant annet i regi av Equinor. Det vi har søkt om støtte til, er å gjennomføre en mulighetsstudie med bruk av hydrogen som drivstoff ved asfaltproduksjon. Vi starter med blanke ark, og vil etterhvert knytte til oss partnere på teknologisiden.

– Dette er absolutt et spennende prosjekt og en mulighet som kan bidra til reduserte klimautslipp til asfaltproduksjon en gang i fremtiden, forteller Eivind Olav Andersen.

Jannicke Gerner Bjerkås er CCS-direktør i Celsio. Her er hun i pilotanlegget som ble brukt til å teste teknologien for CO2-fangst fra avfallsanlegget. Nå har de valt å bytte leverandør.
Les også

Nå har Aker fått kontrakt på CO2-fangst i Oslo

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.