Samferdselsdepartementet har bestemt seg for å gi Statens vegvesen samme mulighet som Nye Veier til å få klarsignal til et veiprosjekt før det er vedtatt en reguleringsplan, og dermed kunne involvere entreprenører tidlig i planprosessen. To nye modeller skal nå testes ut av Statens vegvesen på utvalgte veiprosjekter.
Det går fram av en melding departementet har sendt ut i dag.
Til Aftenposten sier samferdselsminister Jon Georg Dale at mens Vegvesenets veiprosjekter gjennomsnittlig er blitt opp mot 40 prosent dyrere, fra de ble omtalt i Nasjonal transportplan, til de sto ferdige, har Nye Veiers prosjekter blitt nesten 20 prosent billigere.
Vi må gi Statens vegvesen samme muligheter som Nye Veier, sier Dale til avisen.
Prøver ut to modeller
I dag er det slik at Statens vegvesen ikke kan involvere en entreprenør til å bygge et veiprosjekt før prosjektet er godkjent av Stortinget. Stortingets behandling skjer dessuten først etter at reguleringsplanleggingen er ferdig, og siste eksterne kvalitetssikring (KS2) er gjennomført.
Disse modellene skal prøves ut
Modell 1 innebærer at Stortinget gir klarsignal til prosjektet med nødvendige forbehold om endringer, før det det er vedtatt reguleringsplan i prosjektet. Deretter kan Statens vegvesen involvere entreprenører i en tidlig fase i reguleringsplanarbeidet, slik at de får være med på å utvikle prosjektet i samarbeid med Statens vegvesen. Dette vil skje etter at den eksterne kvalitetssikringen (KS2) er gjennomført, men KS2 vil da være basert på mer uavklart plangrunnlag enn i dag.
Hvis prosjektering og prosjektutvikling skjer innenfor rammene fra KS2 skal prosjektet gjennomføres i tråd med Stortingets vedtak. Hvis det ikke er innenfor rammene, skal prosjektet tilbake til Stortinget. Kontraktene vil inneholde mekanismer for å avslutte kontrakten om vegvesenet og entreprenøren ikke blir enige om kontraktsummen.
Model 2 er basert på at kontraktstrategien blir kvalitetssikra tidlig i forprosjektfasen. Kvalitetssikringen av kontraktstrategien skjer da separat fra de andre temaene i den eksterne kvalitetssikringen (KS2). Kvalitetssikringen skal da først og fremst se på om det er grunnlag for om entreprenører bør involveres i en tidleg fase.
Dersom det blir inngått en kontrakt om tidlig involvering skal denne ta forbehold om at Stortinget senere skal ta stilling til prosjektet. Når planleggingen er ferdig skal hele prosjektet gjennom ekstern kvalitetssikring (KS2) som vanlig.
Dagens modell gir dermed ikke Statens vegvesen mulighet til å involvere entreprenører på et tidlig tidspunkt i planlegginga, slik Nye Veier kan, skriver samferdselsdepartementet i en melding.
Nye Veier prosjekterer nemlig sine veier ut i fra en portefølje som allerede er vedtatt bygd, og som de stort sett kan styre som de vil. Det betyr for eksempel at de kan bytte rekkefølge på prosjektene, dersom det dukker opp noe som kan forsinke planleggingen av en vei.
Departementet foreslår nå to modeller for tidlig involvering av entreprenører som Statens vegvesen kan teste ut. Målet er å finne de mest effektive løsningene for gjennomføring av veiprosjekt, og at løsningene skal bidra til reduserte utbyggingskostnader, økt nytte og kortere byggetid.
En modell som skal prøves ut, er at Stortinget gir klarsignal til et prosjekt før det er vedtatt en reguleringsplan – med forbehold om at det blir endringer. Dette vil ifølge Aftenposten gjøre at Statens vegvesen kan involvere entreprenører i en tidlig fase og utvikle prosjektet sammen. En annen modell går ut på at strategien for en kontrakt blir kvalitetssikret tidlig.
Skal finne prosjekter
Ingrid Dahl Hovland, som var Nye Veiers sjef inntil hun overtok som Vegvesenets øverste leder i november, sier til Aftenposten at Vegvesenet nå vil se etter prosjekter hvor de kan få prøvd ut de to modellene.
Hun legger til at det neste hun ønsker seg er muligheten til å gjøre veinormalene mer fleksible, slik at man lettere kan ta i bruk nye materialer og metoder.