Redningsmannskaper lette fredag etter de antatt omkomne litauerne i rasområdet
Redningsmannskaper lette fredag etter de antatt omkomne litauerne i rasområdet (Bilde: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Vegarbeid kan ha utløst raset

Menneskelig aktivitet kan ha bidratt til å utløse leirskredet som torsdag tok tre liv i Sørum, mener Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Blant annet har det i lengre tid vært vegarbeid i området. Den første delen av en ny fylkesveg skulle formelt ha åpnet 22. november. Men torsdag ble deler av vegen tatt av leirskredet.

Men det er altfor tidlig å konkludere om dette er årsaken til det massive leirraset, sier regionsjef Petter Glorvigen til NTB.

– Det renner også en bekk gjennom området, og erosjon fra denne kan også ha vært årsaken, sier han.

NVE slo fredag fast at raset var et kvikkleireskred. Slike skred utløses ofte av menneskelig aktivitet, som deponering av masser, grave- og sprengningsarbeid, eller av langsomt erosjon i bekker/elver over tid, ifølge NVE.

Det er gjort en del boringer i området som har avdekket lommer med kvikkleire enkelte steder, opplyser Glorvigen.

Den to kilometer lange strekningen fra Haldenvegen til Engeli har vært et prosjekt i samarbeid mellom Norsk Gjenvinning, grunneiere i området, Statens vegvesen og Sørum kommune, skriver Indre Akershus Blad.

De tre litauerne som omkom, skal imidlertid ikke ha arbeidet på vegprosjektet, opplyser Norsk Gjenvinning til NTB. (©NTB)

Forsiden akkurat nå