Varslingssystem for reinsdyr prøves ut i Norge

Et elektronisk system som skal varsle reinsdyr i trafikken, skal testes er klart for uttesting på Saltfjellet.

Et reinsdyr krysser riksvei 93 mellom Alta og Karasjok. Årlig dør mange reinsdyr i trafikken, men et forskningsprosjekt ved Umeå universitet i Sverige arbeider med et varslingssystem for å få antallet ned.
Et reinsdyr krysser riksvei 93 mellom Alta og Karasjok. Årlig dør mange reinsdyr i trafikken, men et forskningsprosjekt ved Umeå universitet i Sverige arbeider med et varslingssystem for å få antallet ned. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix
NTB
2. jan. 2019 - 10:34

Det er universitetet i svenske Umeå som leder et prosjekt med å få på plass et varslingssystem for reinsdyr i trafikken. Systemet går ut på at dyrene utstyres med en sender som kobles mot blinkende lys på stolper langs veien når de kommer i nærheten av hverandre. Hvert år dør mer enn 2.000 reinsdyr i trafikken, melder svenske P4 Norrbotten.

Systemet har allerede vært under utprøving et par års tid både i Sverige og Norge, men er blitt forsinket og er ennå ikke klart til å innføres. Nå skal en siste testperiode starte på Saltfjellet i Nordland.

– Enn så lenge er ikke teknikken moden for å brukes fullt ut, sier prosjektleder Johannes Karlsson ved universitetet.

Han sier det er stor interesse for slik varsling og viser til at resultatene så langt har vært gode.

LES OGSÅ: Vegtrafikksentralen advarer mot sau og reinsdyr i tunneler

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.