NYHETER

Typisk norsk å bli påkjørt i gangfelt

Fotgjengere føler seg så trygge at de ikke stopper eller ser seg for når de krysser vegen i gangfelt. Trygg Trafikk vil skjerpe kravene til de gående.

Bildet er fra en påkjørsel i et fotgjengerfelt i Hommelvik i Sør-Trøndelag i 2012. Foto: Tor-Aage Hansen / NTB scanpix
Bildet er fra en påkjørsel i et fotgjengerfelt i Hommelvik i Sør-Trøndelag i 2012. Foto: Tor-Aage Hansen / NTB scanpix Bilde: Hansen, Tor Aage
9. jan. 2014 - 15:36

Stavanger (NTB-Mette Estep): I forbindelse med Trafikkofrenes dag torsdag er det markeringer flere steder i landet. Et tema er den høye andelen påkjørsler som skjer mens noen krysser veien i gangfelt. Mandag morgen ble for eksempel seks personer påkjørt i Rogaland, ifølge politiet skjedde det stort sett i fotgjengerfelt.

– Vi ønsker å skjerpe aktsomhetskravet til fotgjengerne. Utenfor gangfelt er det ikke lov til å krysse gaten uten å se seg for og sjekke at bilene stopper. Det samme bør gjelde også der det er fotgjengerovergang, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk til NTB.

Trygg Trafikk varsler at de vil fremme forslag om økt aktsomhet for fotgjengerne overfor myndighetene.

 

Ser på mobilen

Uoppmerksomhet er blitt en økende risikofaktor i trafikken, særlig i tett trafikk i rushtiden, med mange biler og mange fotgjengere. Både de bak rattet og de som går ute lytter til musikk og radio, tekster på mobilen og er i sin egen verden. Rus er en annen faktor som øker uoppmerksomheten. Fotgjengere blir den tapende part, selv om de har retten på sin side ved påkjørsel i gangfelt:

– Vi vet at mange kjører bil samtidig som de tekster på mobiltelefon eller er beruset, og da er det mager trøst at bilføreren har skylden hvis du dør. Vi ønsker at bilførerens strenge krav til vikeplikt skal opprettholdes, men fotgjengere må også ta ansvar, sier Johansen.

I mørke vintertider, noen steder uten snø, blir det enda vanskeligere å se de myke trafikantene. Trygg Trafikk mener det bør være påbudt å bruke refleks i mørket, og tror at et påbud vil få ned antall ulykker.

 

Falsk trygghet

Ifølge Stavanger Aftenblad er søknad om to gangfelt avslått i bydelen Våland fordi Statens vegvesen, Stavanger kommune og Trygg Trafikk mener det kan føre til falsk trygghet, heller enn å gjøre det sikrere å krysse gata.

De henviser til undersøkelser foretatt av Transportøkonomisk Institutt (TØI) som viser at gangfelt kan øke antall fotgjengerulykker. Forklaringen er blant annet at fotgjengerne føler seg trygge når de krysser veien i gangfelt, og dermed er mindre aktsomme. Bilistene, derimot, er ikke særlig mer på vakt.

Det var i fjor stor økning i antall trafikkdrepte, med 190 omkomne. Det er en økning på 31 prosent siden 2012. Det er ulykker med bil som har ført til økningen i antall drepte. I perioden 2008 til 2012 ble i overkant av 30 myke trafikanter drept og rundt 140 hardt skadd i trafikken hvert år, svært mange av hendelsene skjedde i gangfelt. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.