Senterparti-leder Liv Signe Navarsete kontaktet miljøvernminister Bård Vegar Solhjell da europaveien skulle anlegges i nærheten av huset hennes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Senterparti-leder Liv Signe Navarsete kontaktet miljøvernminister Bård Vegar Solhjell da europaveien skulle anlegges i nærheten av huset hennes. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix (Bilde: Larsen, Håkon Mosvold)

Tunnel-krøll for Navarsete

En ny europavegtrasé gjennom Lærdal var planlagt 300 meter fra huset til Sp-leder Liv Signe Navarsete.

Lærdal (NTB): Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen ønsket at den nye traseen på europaveg 16 gjennom Lærdal skulle legges som vei, og at vegen skulle ligge 300 meter unna huset til Navarsete.

En uke før den rødgrønne regjeringen gikk av tok Navarsete kontakt med Solhjell med ønske om å legge vegen i tunnel. Solhjell var miljøvernminister og behandlet saken fordi det var en innsigelsessak. Han avgjorde så, i strid med Statens vegvesens og Samferdselsdepartementets ønske, at vegen ble lagt i tunnel. Dette ga en ekstraregning på 400 millioner kroner, melder NRK.

 

– Uakseptabelt

Solhjell sier han diskuterte saken med Navarsete og at hun redegjorde for sitt syn i samtalen.

– Grunnen til at vi valgte tunnel var for å legge vegen rundt et strøk der det var tettbebygd og mye folk. Da legger man gjerne vegen rundt om man kan. Det var også den avgjørelsen som ble tatt av meg og mitt departement, sier Solhjell til VG.

Fremskrittspartiets parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik mener Navarsetes rolle er uakseptabel og gjør at hele saken må behandles på nytt.

 

Uforstående til kritikken

Navarsete sier til NTB at hun tar kritikken til Fremskrittspartiet med stor ro.

– Jeg orienterte miljøvernministeren om et lokalpolitisk vedtak som er en helt alminnelig del av jobben. Jeg har gjort dette på vegne av veldig mange kommuner, både i min tid som samferdselsminister og som kommunalminister. Og jeg har mottatt veldig mange slike telefoner fra kollegaer i regjeringen i ulike saker, sier Navarsete som legger til at det er helt vanlig at regjeringskollegaer snakker sammen om saker.

Hun sier at kritikken er et forsøk fra Fremskrittspartiet på å få oppmerksomheten bort fra sine egne løftebrudd i samferdselspolitikken.

– Og det faktum at de sannsynligvis ikke ønsker å bruke de nødvendige midlene som må til for å bygd vegen.

 

Til kontrollkomiteen

E16-saken kan havne i kontrollkomiteen på Stortinget, varsler Venstre-politiker Abid Raja.

– Dette kan fort bli en sak for kontrollkomiteen, sier Raja til NRK.

Han sitter både i transportkomiteen og i kontrollkomiteen på Stortinget.

– Det kan hende at dette er en sak vi må se nærmere på i begge komiteer, sier Raja.

 

Erklærte seg inhabil

Liv Signe Navarsetes ektemann erklærte seg inhabil da Lærdal kommune behandlet den omstridte veisaken.

Tidligere varaordfører Lars Petter Nesse, Navarsetes ektemann, var en av fire som ble erklært inhabile da kommunestyret behandlet saken, skriver Bergens Tidende.

– Alle politikerne som bodde innenfor planområdet, gjorde det. Det ble sagt at «her har vi ordfører, varaordfører og samferdselsminister i samme område. Her må vi være obs», opplyser Monika Lysne, arealplanlegger i Lærdal kommune. (©NTB)

Forsiden akkurat nå