DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Trøndelag fylke framskynder veiarbeid for 700 millioner for å hjelpe entreprenørene

Fylkesvei 17-prosjekt lyses trolig ut før påske.

Trøndelag fylke har overtatt prosjekter Vegvesenet har drevet på fylkesvei 17. Nå framskynder de et nytt prosjekt på denne veien, for å hjelpe fylkets entreprenører gjennom Korona-epidemien.
Trøndelag fylke har overtatt prosjekter Vegvesenet har drevet på fylkesvei 17. Nå framskynder de et nytt prosjekt på denne veien, for å hjelpe fylkets entreprenører gjennom Korona-epidemien. Foto: Statens vegvesen
17. mars 2020 - 15:29

Trøndelag fylke kommer til å framskynde en rekke utbyggings- og vedlikeholdsprosjekter for å støtte opp om næringslivet under Korona-utbruddet. Blant tiltakene som flyttes fram er et investeringsprosjekt på fylkesvei 17 verd drøyt 250 millioner kroner, som i utgangspunktet var planlagt igangsatt høsten 2021.

Det blir sannsynligvis politiske behandlet i hovedutvalg for vei 1. eller 2. april, slik at man kan lyse ut prosjektet allerede før påske i år, opplyser fylkesrådmann i Trøndelag, Odd Inge Mjøen, til Veier24.

Møtevirksomheten til fylkespolitikerne i Trøndelag holdes opp til tross for smitteverntiltakene i forbindelse med Korona-utbruddet, ved hjelp av de samme digitale plattformene som mange med hjemmkontor bruker i disse dager.

Vulkanutbruddet lyste opp nattehimmelen over Reykjanes.
Les også

Svovelsky på vei til Norge

Girer opp fornyingsprogrammet

Det framskyndede fylkesvei 17-prosjektet kommer i tillegg til allerede igangsatte prosjekter i milliard-klassen på fylkesvei 714, i Fosen-pakken og ved andre prosjekter på fylkesvei 17.

Mjøen sier at fylkeskommunen også vil framskynde tiltak i det vedtatte fornyingsprogrammet for fylkesveiene i Trøndelag. For 2020 er det vedtatt å bruke 200 millioner kroner, men det kan også bli aktuelt å framskynde tiltak for inntil 250 millioner kroner som er planlagt utført i 2021.

– Dette går under vedlikehold, men det er såpass tunge vedlikeholdsprosjekter at de komme til å bli utlyst som egne oppdrag. For 2020 er det snakk om å bruke 103 millioner på tiltak rundt veifundament, drens, avløp og veiutstyr, 18 millioner på såkalt punktvise tiltak, 76,5 millioner på bruer, 32 millioner på gang- og sykkelveier, og 2,5 millioner på fornying av tunnel, sier Mjøen.

Han sier at 2020-tiltakene ikke trenger politisk behandling for å framskyndes. For å løfte 2021-tiltak inn i 2020, må politikerne si ja, men Mjøen sier at han føler seg sikker på at han har fylkespolitikerne i ryggen på dette.

Fylkesordfører Tore Sandvik har allerede gått ut og sagt at fylket må gjøre sitt for at det er aktivitet i næringslivet og samfunnet for øvrig.

– Det vil være flere vedlikeholdsoppgaver framover som kan gjennomføres, selv om situasjonen er krevende for alle, sa han i en melding fylket la ut på nettsidene sine i går.

Les også

Her må brua og veien legges på ny mur og fylling 

Tror andre fylker har lignende planer

Fylkesrådmann Odd Inge Mjøen har ikke hørt om andre fylker som har bestemt seg for å framskynde veiprosjekter.

– Men det overrasker meg hvis ikke andre fylker tenker i samme baner, sier han.

I følge Mjøen er det ikke kommet noe insitament fra sentrale myndigheter om å sette i verk motkonjunkturtiltak i fylkene, men han forteller at Trøndelag har avklart sine planer med både NHO og LO, og at begge organisasjonene støtter initiativet.

Trøndelag fylkeskommune har satt krisestab i forbindelse med Korona-utbruddet, og alle ressurser er rettet inn mot å levere nødvendige tjenester, forteller Mjøen. Fylket kommer også til å merke virusutbruddet økonomisk.

– Vi opplever en betydelig inntektssvikt blant annet i kollektivtrafikken, hvor fylket ser ut til å miste inntekter på 50 millioner kroner i måneden. Det vil også komme en skattesvikt både i 2020 og 2021, så dette blir tøft for det offentlige også. Men vi mener likevel det er viktig å kjøre på med disse tiltakene nå, for å hjelpe næringslivet vårt gjennom krisen, sier Mjøen.

Slik så det ut i Grindavik etter vulkanutbruddene i desember. Flere hus gikk tapt.
Les også

Island bygger forsvar for en framtid med mer vulkansk aktivitet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.