BRUER

Tretten bru: Håper å ha ryddet E6 til helga

Innlandet fylke satser på at rivingen av Tretten bru går såpass radig at E6 kan åpnes i slutten av uka.

Samferdselssjef Aud Riseng i Innlandet fylkeskommune ved Tretten bru.
Samferdselssjef Aud Riseng i Innlandet fylkeskommune ved Tretten bru. Foto: Heiko Junge, NTB
22. aug. 2022 - 14:18

De som river den kollapsede Tretten bru håper å ha kommet så langt at E6 er ryddet i slutten av uka, slik at Statens vegvesen kan åpne den etter brukollapsen.

Det skriver Innlandet fylke i en pressemelding.

– Arbeidet med å sikre bevis i forbindelse med etterforskningen er ferdig på området på vestsida av Lågen. Entreprenørene håper å få lastebilen på land i ettermiddag, slik at vi kan komme i gang med å rydde opp etter bergingsarbeidet der, sier samferdselssjef Aud M. Riseng i Innlandet fylkeskommune i pressemeldingen.

Må sjekke E6 etterpå

Det vil ta noen dager å fjerne materiale fra brua som kollapset den 15. august. Det er også mye masse som må fjernes før E6 kan åpnes.

– Vi må ta høyde for at E6 kanskje også må repareres noe, før Vegvesenet kan åpne veien for trafikk, sier Riseng.

Denne uka vil anleggsarbeiderne jobbe fra klokka seks om morgenen til klokka 22 på kvelden for at arbeidet skal bli ferdig så fort som mulig.

Krevende å bygge midlertidig bru

Fylkeskommunen ser på mulighetene for å bygge ei midlertidig bru på Tretten i påvente av at det kommer ei ny, permanent bru på fylkesvei 254.

– Vi samler folk fra Vegvesenet, egen organisasjon og fagfolk med spesialkunnskap, blant annet innen hydrologi. Det blir svært krevende å bygge ei midlertidig bru på Tretten som kan stå til ei ny bru er på plass. Hvis brua skal stå i et par år, må den tåle opp til flere vårflommer, sier Riseng.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ny bru må planlegges

Riseng understreker at situasjonen er annerledes nå enn da Statens vegvesen bygget ny bru i 2011-2012. Da skulle den midlertidige brua bare stå i en begrenset periode mens bygginga av den nye brua foregikk.

– Nå vil det bli en betydelig lengre periode. Den nye brua må planlegges fra grunnen av, før selve bygginga kan begynne. Blant annet må vi ha nødvendige tillatelser fra vassdrags- og miljøvernmyndighetene, og vi må ha god kontakt og avtaler med grunneiere som blir berørt av arbeidet, sier Riseng.

Samler opp avfall i elva

Fylkeskommunens driftsentreprenør, Hafjell Maskin, samler opp materialer fra brua som kommer i drift nedover i Lågen. I tillegg ser fylkeskommunen på muligheten for å legge ut lenser for å samle opp flis og mindre deler av brua.

– Vi gjør det vi kan for å hindre forurensing. Kreosot som finnes i noe av treverket fra brua løser seg i liten grad opp i vann. Kalk og olje fra lastebilen gjør vi alt vi kan for å ha kontroll på, sier ytre miljøkoordinator Janicke Haug i pressemeldingen.

– Etter denne første, akutte fasen må vi sørge for å få ryddet ordentlig på land og i elva, særlig av hensyn til fuglelivet i fredningsområdet, sier Haug.

Tretten bru som går over Gudbrandsdalslågen i Gudbrandsdalen kollapset i elva og over E6 med en lastebil og en personbil på i august 2022. Flere lignende trebruer ble stengt etter hendelsen.
Les også

Halvannet år etter Tretten-kollapsen: ni av 14 bruer stengt eller delvis stengt

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.