Tar i bruk radar for å overvåke steinsprang over fylkesvei på Andøya

Radarovervåkning for sikring mot steinsprang er nytt i Norge. Nå kan det komme på fylkesvei 7702 på vestsiden av Andøya, en svært utsatt strekning hvor denne teknologien skal testes ut.

Lars Krangnes og Ragnhild Lie under monteringen av radarovervåkningen på Andøya i februar i år.
Lars Krangnes og Ragnhild Lie under monteringen av radarovervåkningen på Andøya i februar i år. Foto: Cautus
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
28. apr. 2022 - 09:35

Cautus Geo er et av Europas ledende teknologifirmaer innen automatisk overvåking av konstruksjoner, landområder, vann, klima og miljø. Selskapet har utviklet et bredt spekter med sensorteknologi og egenutviklet webløsning, Cautus Web, for automatisk og kontinuerlig innsamling, bearbeiding, analyse og varsling basert på data fra ulike kilder.

Cautus Geo står bak flere overvåkningssystemer mot snøskred her til lands. I Lom reddet varslingsanlegget liv vinteren 2020. 25. februar ble trafikken på riksvei 15 stoppet før et stort skred dundret over veien. Skredet rev med seg alt av utstyr. Den veien er sikret med radar som automatisk stopper trafikken om større skred utløses.

Tester nyutviklet system

Geolog Sølve Utstøl Pettersen i Nordland.
Geolog Sølve Utstøl Pettersen i Nordland.

Den nye radarteknologien skal for første gang testes ut på fylkesvei 7702 på vestsiden av Andøya.Der skal det nyutviklede radarbaserte systemet brukes for for varsling av steinsprang.

– Vi har etablert et pilotprosjekt. Den første sensitivitetstesten ga positive svar. Ti av ti testballer som ble sluppet ut fra toppen av fjellet, ble detektert 31. mars. Om noen uker gjennomføres en ny test. Da skal vi løse ut masser gjennom steinrensk. Den testen vil gi oss mer data, sier geolog Sølve Utstøl Pettersen i Nordland. 

57 utsatt strekninger

Nordland er en av fylkene som har mange rasutsatte veistrekninger. 12 strekninger har høy skredfare. Ytterligere 45 har middels skredfare.

Rassikringen er kostnadsberegnet til 4,6 milliarder kroner i 2019. I år får Nordland 65 millioner kroner i statlig rammetilskudd for å sikre veiene mot skred.

– Ny teknologi er tatt i bruk for sikring mot snøskred. Så langt har vi etablert to systemer i Nordland. Nå ønsker vi å undersøke muligheten for å sikre også mot steinsprang. Målet er størst mulig sikkerhet og mest mulig sikring med midlene vi har, sier Pettersen. 

Steinsprang detektert

Lars Krangnes sjekker radaren som overvåker steinsprang på Røyken i Andøya <i>Foto:  Cautus Geo</i>
Lars Krangnes sjekker radaren som overvåker steinsprang på Røyken i Andøya Foto:  Cautus Geo

Natta 19. april gikk et steinsprang på Røyken. Det ble detektert av radaranlegget klokken 03.37. I underkant av 50 sekunder etter at radaren  detekterte skredet nådde steinene veibanen.

– En god bekreftelse på at systemet fungerer, sier Lars Krangnes i Cautus Geo. Bildene fra overvåkingssystemet viser at en av steinene ble stoppet av fangnettet. En annen nådde veibanen.

– Det skredet er ennå ikke analysert hos oss. Vi trenger mer data før vi kan konkludere, men vi tror automatisk overvåkning med ny teknologi kan ha flere bruksområder enn sikring mot snøskred. Det har vi sett i andre land, sier Pettersen.  

Nyutviklet teknologi

Utvikling av teknologi for å sikre liv og anlegg mot steinsprang har stått på utviklingsprogrammet i Cautus Geo i flere år. 

– Vi har jobbet for å utvikle ulike løsninger. Så langt viser våre tester at systemet på Andøya fanger opp alt av steinsprang. Systemet har detektert steiner på størrelse med tennisballer med radar på over 100 meters avstand, sier Krangnes. 

Skred dokumenteres i Cautus Web. Der samles bevegelsene fra toppen og ned til veibanen. Radaren måler steinenes bevegelser og viser skredene i kart med hastighet, video og bilder

Det er her på fylkesvei 7202 at Cautus Geo har etablert radarovervåkninng av steinsprang. <i>Foto:  Cautus</i>
Det er her på fylkesvei 7202 at Cautus Geo har etablert radarovervåkninng av steinsprang. Foto:  Cautus
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.