Svevestøv forkorter livet til Oslo-borgere

Hvert år dør 185 mennesker i hovedstaden for tidlig på grunn av luftforurensing, ifølge Folkehelseinstituttet.

Svevestøv kommer blant annet av biltrafikken. For første gang er det tallfestet hva forurensingen koster i tapt levetid.
Svevestøv kommer blant annet av biltrafikken. For første gang er det tallfestet hva forurensingen koster i tapt levetid. Bilde: Morten Holm, Scanpix NTB
NTB
5. sep. 2016 - 08:38

– De dør tidligere enn de ellers ville ha gjort hvis de ikke hadde blitt utsatt for luftforurensning. De fleste dør da av en forverring av eksisterende sykdom, som hjerte- og karsykdommer eller lungeplager, sier avdelingsdirektør Per Schwarze ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Det er første gang forskere har tallfestet konsekvensen av den dårlige lufta i Oslo. Hvert år mister Oslo-folk til sammen 1.753 friske leveår, viser utregningene Folkehelseinstituttet har gjort på oppdrag fra Statensvegvesen. Beregningene er gjort på svevestøv, og Schwarze mener det må settes i verk tiltak for å redusere utslippene både fra vedfyring og trafikken. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.