BYVEKSTAVTALER

Strammer inn på budsjettene - utsetter byvekstavtalen med Tromsø

Samferdselsdepartementet varsler strammere økonomiske rammer, og utsetter møter om Tromsøs byvekstavtale på ubestemt tid.

Brede smil mellom Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ved anleggsstart på E8 tidligere denne måneden. Nå er smilet trolig blitt litt stivere.
Brede smil mellom Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen (Ap) og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård ved anleggsstart på E8 tidligere denne måneden. Nå er smilet trolig blitt litt stivere. Foto: Erik Betten/Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
28. apr. 2022 - 10:44

Det var i går at ordfører Gunnar Wilhelmsen åpnet kommunestyremøtet med å informere om at han hadde mottatt brev fra Samferdselsdepartementet der det orienteres om at forhandlingene om byvekstavtalen med kommunen må avlyses i denne omgang.

Tromsø har tidligere ikke fått noe av potten med til sammen ti milliarder kroner i såkalte byvekstavtaler, en ordning som skal stimulere utbygging av kollektivtransport, sykling og gåing, og som forutsetter at kommunen skal finansiere halvparten av tiltakene som iverksettes innenfor ordningen. Så sent som i begynnelsen av denne måneden ble det varslet fra Samferdselsdepartementet at de nå ønsket å starte forhandlingene om en slik avtale med Tromsø kommune.

«Vil kunne ha konsekvenser»

– I lys av den økonomiske situasjonen og den siste tids signaler fra Samferdselsdepartementet må ambisjonsnivået i samferdselssektoren vurderes nærmere. Dette vil kunne ha konsekvenser for de økonomiske rammer i en eventuell byvekstavtale for Tromsø. På sikt vil nye rammer også legge føringer for forhandlinger med de øvrige fire byområdene som i dag har belønningsavtaler, heter det i brevet.

– Samferdselsdepartementet kan derfor ikke gi tilsagn om økonomiske rammer for en byvekstavtale med Tromsø nå, og må komme tilbake til statens bidrag når rammene i statsbudsjettet 2023 er nærmere avklart, skriver departementet.

Saken ble først omtalt i avisa Nordlys.

Flommen i 2017 gjorde at Topdalselva ved Boen Bruk flommet inn over fabrikken. For å stå imot klimaendringene må planleggernes kompetanse økes, og det vil bli behov for mer tverrfaglig samarbeid, skriver tre forskere.
Les også

Store satsinger på klimatilpasning hviler på skuldrene til ildsjeler

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.