Dersom det blir streik, kan det ramme busstransporten i de største byene.
Dersom det blir streik, kan det ramme busstransporten i de største byene. (Cornelius Poppe/NTB scanpix)

Storstreik kan ramme kollektivtransporten hardt

Fredag blir det klart om LO og YS' medlemmer i privat sektor sier ja til resultatet av årets lønnsoppgjør. Et nei betyr storstreik fra onsdag neste uke. 

Dersom det blir nei i uravstemningen, blir det streik fra førstkommende onsdag klokka 6, opplyser LOs forhandlingsavdeling til Frifagbevegelse.

Torsdag må alle forbundene med tariffavtaler som det ble forhandlet om i oppgjøret, levere inn resultatene fra sine avstemninger til LO sentralt. YS' medlemmer hadde sin avstemningsfrist onsdag.

Resultatet blir offentliggjort av Riksmekleren klokken 12 fredag.

Dersom det blir nei, blir det storstreik. LO og YS har varslet plassfratredelse for til sammen 35.000 ansatte i en rekke bransjer. En streik vil blant annet ramme busstransporten i de store byene hardt. Potensielt kan opptil 200.000 ansatte gå ut i streik ved en konflikt.

Oslo og Omegn Bussarbeiderforening (OOBF) og Norsk Transportarbeiderforbunds ungdomsutvalg har begge anbefalt sine medlemmer å stemme nei til resultatet, som de mener var altfor dårlig.

Partene i privat sektor kom til enighet 8. april etter 15 timers mekling på overtid. De ble enig om en lønnsramme på 2,8 prosent, å tette hull i AFP-ordningen, et slitertillegg for dem som må gå av tidlig og nye regler knyttet til reise, kost og losji for ansatte som sendes på oppdrag. LO og YS' krav om endringer i dagens tjenestepensjon, som opptjening fra første krone, uansett stillingsbrøk og fra 13 års alder, ble imidlertid avvist.

Forsiden akkurat nå