Beredskapsbruene skal fraktes fra Statens vegvesens beredskapslager på Romerike til Polen på i alt 32 trailere.
Beredskapsbruene skal fraktes fra Statens vegvesens beredskapslager på Romerike til Polen på i alt 32 trailere. (Foto: Statens vegvesen)

Statens vegvesen sender bruer til Ukraina

32 trailere som til sammen er lastet med ti brusett blir på oppdrag fra regjeringen sendt til Ukraina.

Brumateriellet skal brukes til å gjenopprette veiforbindelser som er ødelagt av krigshandlinger.

I første omgang sendes materiellet til Polen. Der skal medarbeidere fra Statens vegvesen gjennomføre opplæring for de som skal sette opp bruene i Ukraina.

Les også

To statsråder til stede

Tirsdag kveld var utenriksminister Anniken Huitfeldt og samferdselsminister Jon-Ivar Nygård til stede på Vegvesenets beredskapslager på Holtermoen ved Bjørkelangen for å se på materiellet, og ønske en av de første transportene til Polen god tur.

Ifølge ukrainske myndigheter er flere hundre bruer og mer enn 25.000 kilometer vei blitt ødelagt som følge av krigshandlingene, etter at Russland angrep landet den 24. februar i år.

– Den russiske krigføringen har kynisk ødelagt viktige deler av infrastrukturen i Ukraina. For å få mat, vann og medisiner fram og sårede ukrainere til sykehus, er Ukraina helt avhengig av at veinettet fungerer, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

– Vi vet at disse bruene vil hjelpe Ukraina, samtidig som det ikke svekker vår egen bruberedskap, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Ti brusett

Trailerne kjører fra Vegvesenets beredskapslager på Bjørkelangen, er de første av i alt 32 trailere som til sammen er lastet med ti brusett som Norge sender til Ukraina. Både utenriksministeren og samferdselsministeren var til stede for å overvære sendingen.

Det er Statens vegvesen som står for oversendelsen. Bruene, som har en samlet verdi på 30 millioner kroner, finansieres over Utenriksdepartementets humanitære budsjett.

Les også

Forsiden akkurat nå