De to tunnelene er de første av en rekke tunneler langs E39 som skal rehabiliteres i de kommende årene. (Bilde: Statens vegvesen)
Er du syklist og skal gjennom tunnelen? Trykk på knappen, så vil et blinkende lys varsle bilistene om at det er en syklist i tunnelen. (Bilde: Statens vegvesen)

E39 Mundalsbergstunnelen og Bjørsviktunnelen:

Staselige tunneler på E39

Det dukker alltid opp noen overraskelser når gamle tunneler skal rehabiliteres.

  • Prosjekter

En rekke tunneler på E39 mellom Knarvik og Oppedal skal oppgraderes i årene som kommer. Først ut er disse to tunnelene i Lindås kommune nord for Bergen.

Tunnelene får nye nødstasjoner, brannsikring og bedre veglys, rømmingslys og nødlys. I noen tunneler må vann- og frostsikringen utbedres, og det installeres nytt elektrisk anlegg og sikkerhetsutrusting.

– I Mundalsbergtunnelen trengte vi mer PE-skum enn planagt. I Bjørsviktunnelen var det dårligere fjell enn ventet, og vi måtte rive ut skummet og sikre fortløpende, forteller Vegvesenets byggeleder Alf Holdhus.

Lite plass til el-rørene

E39 Mundalsbergstunnelen og Bjørsviktunnelen

Lengde: Mundalsbergtunnelen ca 1000 m, Bjørsviktunnelen ca. 840 m.

ÅDT: Ca. 6000

Kontraktsverdi: Ca. 62 mill kr. + tilleggsarbeider

Hovedentreprenør: Tom Staurbakk

Prosjektstart: Mai 2016

Ferdigstilling: Mai 2017

– Vi måtte også sprosse ut litt for å utvide Bjørsviktunnelen. Og siden tunnelene er smale, visste vi at det kunne bli problem med rørene til elektrisiteten. Enkelte steder måtte tunnelen utvides for å få rørene forbi. Andre steder klarte vi ikke det uten å gjøre store endringer, så vi måtte gå ned i vegbanen i stedet, for å få plass til rørene. Det var ikke planlagt, forteller han.

Resultatet er at åpningen er noe forsinket i forhold til opprinnelig plan.

En ny løsning er at tunnelen har fått en såkalt sykkelknapp. Det er en knapp som du trykker på når du skal sykle gjennom den. Da blir det stående et gult, blinkende lys ved sykkelskiltet som advarer bilistene mens du sykler gjennom tunnelen.

– Trafikkavviklingen har vært en utfordring. Det har vært nattestengt fra 22 til 05.30, med kolonner der vi har tatt hensyn til rutebuss og fergetider, sier Holdhus.

Strenge krav

 – Dagens krav til brannsikkerhet er så strenge at det er en kjempeutfordring å få tiden til å gå i hop, særlig om uforutsette ting dukker opp. Og det er rundt 1,5 mil mellom de to tunnelene, så det føles som to prosjekter. Men vi synes vi har gjort en bra jobb, sier Tom Staurbakk i entreprenørfirmaet med samme navn.

Les også

Forsiden akkurat nå