DRIFT OG VEDLIKEHOLD

Stadig våtere klima - men lover tørrere veier i Trøndelag

Statens vegvesen bruker 10 millioner koronakroner på å sikre riks- og europaveier i Trøndelag mot store vannmengder.

Vi ser at det er et stadig større behov for å forberede oss på større vannmengder, og vi tar de stedene vi vet behovet er størst, først, sier Roar Dypvik, prosjektleder i Statens vegvesen
Vi ser at det er et stadig større behov for å forberede oss på større vannmengder, og vi tar de stedene vi vet behovet er størst, først, sier Roar Dypvik, prosjektleder i Statens vegvesen Foto: Pavlo Vakhrushev, Colourbox
28. mai 2020 - 14:32

Et stadig våtere klima, med store og plutselige nedbørsmengder, stiller større krav til Statens vegvesen når vi skal sørge for et effektivt, miljøvennlig og trygt transportsystem.

– Ekstremnedbør som flommer over vegbanen, øker trafikantenes risiko for trafikkulykker, og det øker slitasjen på vegene, sier Roar Dypvik, prosjektleder Drift og vedlikehold i Statens vegvesen i en pressemelding.

– Vi som driver med drift og vedlikehold jobber med å forebygge dette, ved å sørge for at såpass enkle ting som grøfter, vegbanens kanter og stikkrenner er riktig dimensjonert for å ta unna vannet som kommer. På den måten holder vi vegen sikker for trafikantene, og fremkommeligheten god for både næringsliv og privatpersoner.

I vår fikk Statens vegvesen tildelt 600 millioner koronakroner til å gjennomføre ekstraordinære tiltak. Ti millioner gikk til å sørge for bedre avrenning på riksveger i Trøndelag.

– Vi fikk en tildeling på ti millioner, for å ruste opp stikkrenner, drenering og grøfter langs E6, E14, E39 og riksveg 70 i Trøndelag. Vi har allerede utført nesten halvparten av arbeidet i løpet av mai. Resten blir gjennomført forløpende, og vi skal være ferdige i løpet av sommeren, sier Dypvik.

– Dette er arbeid som vi ikke hadde fått gjort på lenge ennå, om det ikke var for disse ekstramidlene. Vi ser at det er et stadig større behov for å forberede oss på større vannmengder, og vi tar de stedene vi vet behovet er størst, først. Vi dimensjonerer rett og slett opp vegnettet for å tåle økt vannføring, for eksempel ved at vi bytter ut gamle stikkrenner fra 400 mm til 600 mm, sier han.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.