KONKURS

Solgte maskinpark med millionrabatt før konkurs: Dømt til fengsel, men vil anke

En 48 år gammel bedriftseier er i Møre og Romsdal tingrett dømt til fengsel i ett år og ni måneder for grov formuesforringelse.

212 ansatte mistet jobben da entreprenørselskapet K A Aurstad gikk konkurs i 2018.
212 ansatte mistet jobben da entreprenørselskapet K A Aurstad gikk konkurs i 2018.
12. mai 2021 - 08:40 | Endret 12. mai 2021 - 11:57

I 2018 var anleggsentreprenøren K A Aurstad AS i en vanskelig økonomisk situasjon. Den dømte mannen var da hovedeier og styremedlem i bedriften og var ifølge dommen kjent med den vanskelige situasjonen.

Ifølge dommen solgte selskapet en maskinpark med betydelig rabatt, noe som flyttet store verdier ut av selskapet og over til et søsterselskap. I dommen står det: «Etter rettens syn er det straffeskjerpende at saken gjelder et betydelig beløp. Formuesforringelsen var på minst MNOK 10». Det skriver Økokrim i en pressemelding.

Les også: Ansatt tiltalt for grovt kreditorsvik etter konkursen i K A Aurstad AS i Ørsta i 2018

– Dommen viser at det er risiko for streng straff hvis man selger ut selskapets eiendeler med rabatt tett oppunder en konkurs», sier førstestatsadvokat Bård Thorsen hos Økokrim i meldingen.

– Konkurskriminalitet er et samfunnsproblem som blant annet rammer kreditorene og svekker tilliten til næringslivet. Å selge med rabatt i en konkurssituasjon, slik vi ser det er gjort i denne saken, er alvorlig og straffbart, sier Thorsen.

Tidligere skipsreder Morits Skaugen i lagmannsretten i høst. Skaugen sier nå at han synes det er hyggelig å bli trodd på det han har hevdet i mange år.
Les også

– Overlykkelig over dommen: Kaller industrigigants oppførsel for «kriminalitet satt i system»

Uforsvarlig transaksjon

K A Aurstad AS solgte maskinparken til konsernselskapet Aurstad Maskinutleige AS for 20 millioner kroner. Om salget sier dommen: «Retten finner at transaksjonen var uforsvarlig fordi den ble foretatt til en så lav pris sammenlignet med eiendelenes reelle verdi, …».

I dommen fremheves også det uforsvarlige ved å gjøre en slik transaksjon uten å informere banken. I dommen står det: «Etter rettens syn er det dramatisk når K A Aurstad AS opptrer på en måte som banken anser som illojalt når de allerede er i brudd med bankens lånebetingelser.»

Den tiltalte ble dømt til fengsel i ett år og ni måneder for overtredelse av straffeloven § 404, jf. § 405, jf. § 410. Mannen ble også dømt til å betale saksomkostninger.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dommen er ikke rettskraftig. Mannens advokat skriver i en epost til Veier24 at mannen vil anke dommen, i det han mener at han ikke har gjort noe galt.

Hovedeieren har ikke erkjent straffeskyld. Han har forklart at transaksjonen var forretningsmessig motivert og skjedde for å redde virksomheten i K A Aurstad.

Fosen-aksjonen utenfor departementene 1. mars 2023. Nå er 20 ungdommer tiltalt.
Les også

20 ungdommer tiltalt: – Det er Støre og Aasland som burde straffes

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.