BRUER

Snart ferdig: Vegvesenets mest spektakulæregangbru noen sinne

21. august blir det mulig å gå over Vøringsfossen.

Fra 21. august blir det mulig å gå over den nye trappebrua som er bygd over mektige Vøringsfossen.
Fra 21. august blir det mulig å gå over den nye trappebrua som er bygd over mektige Vøringsfossen. Foto: Marianne Løvland/NTB Scanpix
20. juli 2020 - 11:54

Turister og tilreisende vil snart få en ny måte å oppleve den spektakulære Vøringsfossen på. Fra 21. august kan du gå over den brusende attraksjonen.

Den siste tiden har Statens vegvesen ferdigstilt trappebrua over den 182 meter høye Vøringsfossen. Den gjør det mulig å forsere det høye juvet med Måbødalen i bunnen i 99 trappetrinn.

Det brenner i et lagerbygg på Borgenhaugen i Sarpsborg. Det stanser togtrafikken mellom Sarpsborg og Halden, og naboer blir evakuert.
Foto: Thomas Andersen / NTB
Les også

Brann i Sarpsborg stopper togene

Spesielle arbeidsforhold

– Det har vært høy vannføring med over 80 kubikkmeter per sekund. Selv om dette ikke har hatt praktisk betydning for monteringen, har det vært litt av en opplevelse å arbeide i slike omgivelser, sier prosjektleder Kjersti Wold i Statens vegvesen.

Den nye brua knytter sammen Fossetromma og Fossli, og bygges som en del av prosjektet Nasjonale Turistveier der utradisjonell arkitektur ofte kombineres med vakker natur.

For to år siden ble første byggetrinn i Vøringsfossen gjennomført. Ved Fossli hotell ble det bygget utsiktsplattformer, toalettbygg, trapper og gjerder.

16 meter høydeforskjell

Trappebrua ble satt sammen i sju deler, har en spennvidde på 47 meter og en høydeforskjell på 16 meter. Den er tegnet av arkitekt Carl-Viggo Hølmebakk og skal åpnes for publikum 21. august.

Bruplanene ble ikke bare godt mottatt da de ble presentert for to år siden. SVs stortingsrepresentant og naturfotograf Arne Nævra mente gangbrua var et overgrep mot naturen.

– Vøringsfossen er et nasjonalikon som vi skal være veldig forsiktige med å forkludre. Vi har tradisjon for at naturen skal oppleves som den er, sa Nævra til NRK.

Havøygavlen vindkraftverk i Havøysund i Finnmark, sett fra Hurtigruta.
Les også

Politiet: Ikke mulig å slukke brannen i vindpark

– Trekker mange til Vestlandet

Men turistindustrien er fornøyd med at det nå blir både sikrere og enklere å besøke Norges mest berømte foss.

– Det er helt fantastisk. Brua er fin og kommer til å trekke mange til Eidfjord, Hardanger, Vestlandet og Norge, uttalte daglig leder Marit Stadheim til NRK.

Det er besluttet nasjonal bevæpning av innsatspersonell i politiet fram til midnatt 1. januar 2024.
Les også

Oppdatert trusselvurdering fra PST: Midlertidig bevæpning av politiet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.