NYHETER

Skjeggestad bru på E18 kan bli revet

Statens vegvesen vet ikke når Skjeggestad bru eventuelt kan åpne igjen etter sammenbruddet. Det kan også bli aktuelt å rive brua.

Området rundt Skjeggestad bru og E18 ved Holmestrand. Brua kollapset mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Området rundt Skjeggestad bru og E18 ved Holmestrand. Brua kollapset mandag ettermiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Bilde: Larsen, Håkon Mosvold
3. feb. 2015 - 13:52

Holmestrand/Oslo (NTB-Aleksander Vestrum/Hege Wallenius):  – Vi snakker i alle fall om uker og måneder, sier Statens vegvesens avdelingsdirektør Ingunn Foss på spørsmål fra NTB om hvor lang tid det kan ta før veien kan tas i bruk.

På et pressemøte ved ulykkesstedet tirsdag sa Foss at også riving er et alternativ. Hun la imidlertid til at det er for tidlig å konkludere når det gjelder hva som vil skje med brua.

Like før klokka 15 mandag oppdaget bilister at en del av den 230 meter lange brua over Mofjellbekken på E18 like før avkjøringen til Holmestrand, hadde sviktet. Et jordras under brua hadde ført til at pilarene som holder brua oppe, ga etter.

 

– Ikke noe galt med brua

Vegvesenet mener det ikke er noe som tyder på at kollapsen skyldtes feil ved brua.

– Det er ingen indikasjoner på at det er noe galt med brua eller brukonstruksjonen, men at det er grunnen rundt fundamentet til brua som har sklidd ut, sa Foss.

Det jobbes nå for å finne årsaken til kollapsen. En borerigg skal brukes til å undersøke grunnen under brua i løpet av tirsdag.

Tirsdag ettermiddag reiser samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) på befaring til bruområdet i Holmestrand for å få en orientering fra Vegvesenet om skadene og kollapsen.

Foss beskriver hendelsen mandag som stor og alvorlig.

– Vi er veldig glade for at det ikke har gått menneskeliv, sier hun.

 

– Vis hensyn

Etter sammenbruddet ble E18 stengt i begge retninger, og det vil den være lenge.

Vegvesenet står overfor store utfordringer når tusenvis av biler nå må ta omveier som følge av stengingen.

– Det vil være vesentlig mer trafikk på sideveiene, så det vi jobber med nå, er skilting og informasjon. Vi oppfordrer bilistene til å vise hensyn og være oppmerksomme på at man kjører på en helt annen vei, i et annet gateveinett og at det også er myke trafikanter i området, sier Foss til NTB.

Vegvesenet har avtalt et møte med Holmestrand og Re kommune i forbindelse med at trafikken nå er omdirigert til mindre veier i området

– Det er viktig å sørge for at det er trafikksikkert, sier Foss.

 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dramatisk

Henrik Lindhagen kjørte over brua da den knakk, og beskriver opplevelsen som dramatisk overfor VG.

– Jeg kjørte i vanlig fart da jeg plutselig så bilen fremfor meg begynte å kjøre nedover, eller tippe på et vis. Etter det så jeg ikke 15– 20 meter av veien foran meg. Siden jeg kjørte i fartsgrensen hadde jeg ikke tid til å bremse nok før «dumpa», derfor måtte jeg nesten bare kjøre på. Det smalt godt i bilen før jeg kom opp igjen på den andre siden, forteller han til VG.

Tre vogntog, en minibuss og et antall personbiler ble stående igjen på brua, og rundt 45 personer ble evakuert etter at brua brøt sammen.

Tirsdag ettermiddag sto bilene der fortsatt. Statens vegvesen og Vegdirektoratet undersøker når bilene kan trekkes tilbake.

– Det er ikke gitt klarsignal fra Vegdirektoratet til å ferdes ute på brua. Det må foretas noen beregninger, så vi avventer svar på det, sier byggeleder i Statens vegvesen Odd Tandberg til NTB.

Han sier videre at han håper kjøretøyene kan hentes i løpet av dagen. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.