TRAFIKK OG ITS

SHK: Statens vegvesen bør øke bruken av overvåkingskamera og trafikkinformasjon

Begrenset tilgang på variable skilt i området gjorde at driftsstansen ikke ble varslet til trafikantene, sier Statens Havarikommisjon i en fersk rapport.

To personer omkom i kollisjonen mellom en lastebil og en personbil på E18 i Asker i mai i fjor.
To personer omkom i kollisjonen mellom en lastebil og en personbil på E18 i Asker i mai i fjor. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
27. aug. 2020 - 11:50

Et vogntog fikk driftsstans i midtre kjørefelt på E18 vestgående ved Asker 13. mai 2019, og en påfølgende fatal ulykke inntraff etter ca. 20 minutter da en personbil kjørte inn i tilhengeren. Både fører og passasjer i personbilen omkom.

Nå har Statens Havarikommisjon (SHK) gransket trafikkulykket, og konkluderer i sin rapport at det var en oljeslange med flere skjøter, og som ikke var godkjent for trykkluftssystemet, som forårsaket drriftsstansen på vogntoget.

Undersøkelsen har dessuten vist at begrenset tilgang på variable skilt i området gjorde at driftsstansen ikke ble varslet til trafikantene.

SHK mener i sin rapport at Statens vegvesen bør vurdere å øke bruken av overvåkingskamera og trafikkinformasjon, for å redusere ulykkesrisiko ved driftsstans og andre uforutsette hendelser på høytrafikkerte veier. Det gis en sikkerhetstilråding innen dette området.

Havarikommisjonen mener at kombinasjonen av tett trafikk i høy hastighet, samt vogntogets plassering over tid, utgjorde en betydelig ulykkesrisiko fordi kravet til oppmerksomhet på denne veien ble vesentlig skjerpet. Undersøkelsen har vist at begrenset tilgang på variable skilt i området gjorde at driftsstansen ikke ble varslet til trafikantene.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.