NYHETER

Rv 7 Hardangervidda stengt på grunn av reinsdyr

Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt på ubestemt tid på grunn av 2.000 villrein.

Det er ikke faren for påkjørsel som gjør at veien stenges, men frykten for at reinsdyrene skal bli skremt av biltrafikken.  Foto: © Ove Bergersen/Samfoto
Det er ikke faren for påkjørsel som gjør at veien stenges, men frykten for at reinsdyrene skal bli skremt av biltrafikken. Foto: © Ove Bergersen/Samfoto Bilde: Bergersen, Ove
12. mars 2014 - 11:04

Hol (NTB): Statens naturoppsyn har fulgt flokken på rundt 2.000 villrein tett det siste døgnet, etter at de nærmet seg riksveien ved Halnefjorden i Hol kommune. Onsdag morgen ga de råd til Statens vegvesen om å stenge veien, skriver NRK.

Det er ikke faren for påkjørsel som gjør at veien stenges, men frykten for at reinsdyrene skal bli skremt av biltrafikken.

Om lag to tusen rein ligger cirka tre kilometer fra vegen på Halnetunga på østsiden av riksveien. Beredskap er satt til høy. Vegen blir stengt dersom Miljødirektoratet anbefaler det.

– Dette er ganske spesielt. Vi hadde en episode i fjor da dyra var så nær vegen at vi satte i verk beredskapen vår, men de kom ikke så nær at vi stengte den. Jeg kan ikke erindre at vi har måttet gjøre det tidligere på grunn av reinflokker, sier Lyngsgård.

Det kan være flere grunner til at dyreflokken befinner seg der den er. Vandringsmønsteret bestemmes blant annet av vindretning, tilgang på fôr og snøforhold.

– Dette er jo en riksvegstrekning, men på vinteren har vi et lavere trafikkgrunnlag enn ellers på året. Det er alternative kjøreruter hvis vegen må stenges, sier overingeniør Kenneth Lyngsgård. (©NTB)

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.