Både riksveg 80 og Nordlandsbanen vil være stengt fram til torsdag.
Både riksveg 80 og Nordlandsbanen vil være stengt fram til torsdag. (Foto: Ida Bohlin, Statens vegvesen)

Riksvei 80 mellom Fauske og Bodø vil være stengt fram til torsdag

Riksvei 80 mellom Bodø og Fauske vil ikke åpne før tidligst torsdag ettermiddag. På grunn av dårlig vær har det ikke vært mulig å fly over skredområdet med helikopter eller drone i dag, opplyser Statens vegvesen.

– Sikkerhet kommer først, både for Statens vegvesen og for de vi er avhengige av for å åpne veien. Det har ikke vært mulig for oss å gjøre vurderingene vi trenger før vi kan gå inn i området og starte arbeidet med å rydde veien, sier seksjonsleder Olav Korsaksel i Statens vegvesen

Les også

Utsetter vurderinger

Etter planen skulle en geolog fra Statens vegvesen ut med helikopter i formiddag, for å se nærmere på skredområdet ved Kistrand, der det gikk et sørpeskred ved halv seks-tida onsddag morgen. Skredet skjedde like ved der en ansatt i Mesta ble tatt av sørpeskred i mars 2021.

Det er ikke aktuelt å sende mannskaper inn i området uten at området vurderes som trygt.

Sørpeskredet er antakelig det største noensinne mellom Bodø og Fauske. Det har heller ikke skjedd før at riksvei 80 har måttet stenge så lenge. Også Nordlandsbanen er sperret av skred.

Etter planen skal Statens vegvesen observere stedet fra helikopter så snart det blir lyst torsdag. Deretter blir det gjort en ny vurdering av hvorvidt veien kan åpne i løpet av ettermiddagen.

Det er omkjøringsmulighet langs fylkesvei 812 via Rognan, Misvær og Saltstraumen.

Fortsatt stor skredfare

Både politiet i Nordland og Statens vegvesen advarer mot all ferdsel langs skredutsatte strekninger på Helgeland og i Bodø-området.

E6 gjennom Sørfold har vært stengt to steder etter mindre skred, men her er veien nå åpen.

Mange fylkesveier er stengt på grunn av skred og fare for skred.

– Det er store mengder vann som kan skape problemer, og svært mange strekninger kan være skredutsatte. Vi oppfordrer derfor folk til å vurdere om de må ut og kjøre, og også være forberedt på at det kan gå nye skred som fører til at veier må stenge, sier Olav Korsaksel.

Nedbøren har avtatt og det er ventet kaldere vær fra ettermiddagen onsdag. Det er imidlertid fortsatt stor skredfare på grunn av de store nedbørsmengdene.

Trafikanter oppfordres til å følge med på 175.no for oppdatert trafikkinformasjon fra Vegtrafikksentralen.

Les også

Forsiden akkurat nå