Oslos gater blir ryddet og vasket for grus.
Oslos gater blir ryddet og vasket for grus. (Lise Åserud/NTB scanpix)

Rekordstrøing av gater gir dårlig luft i flere byer på Østlandet i disse dager

For ellevte dag er det varslet så dårlig luftkvalitet i Oslo at det innebærer en «betydelig helserisiko». Mange andre byer på Østlandet opplever det samme.

Luftkvaliteten har blitt rammet av svevestøvet fra de store mengdene grus og strøsand som har blitt brukt vinter, melder Dagsavisen.

Rødt forurensingsnivå

– I alle de årene jeg har fulgt med på disse varslene, kan jeg ikke huske at det noen gang har vært så mange dager med rødt varsel uten opphold, sier stortingsrepresentant Jan Bøhler i Ap.

Totalt ble det brukt 38.000 tonn grus for å forhindre glatte veier og fortau i Oslo denne vinteren. Også i Bærum, Elverum, Gjøvik, Lillehammer, Drammen, Hamar, Grenland og Lørenskog er det varslet rødt forurensingsnivå.

– Virvles opp

– Vi er nå inne i «svevestøvsesongen» fordi snø og is smelter og alt som er lagret i den som følge av strøing gjennom hele vinteren og bruk av piggdekk, slipper ut, tørker og virvles opp, svarer kommunikasjonssjef Christine F. Solbakken i NILU.

Ring 3 ved Storo mandag morgen. På grunn av lave temperaturer og stillestående luft de nesten dagene, ble det innført et midlertidig forbud mot å kjøre dieselbiler på kommunale veier fra tirsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Så lenge rødt varsel gjelder, anbefaler Folkehelseinstituttet at barn med luftveislidelser som astma og bronkitt og voksne med alvorlige hjertekar- eller luftveislidelser reduserer utendørsaktiviteten og unngår å oppholde seg i de mest forurensede områdene.

Måtte øke budsjettene

I vinter ble det klart at Oslo kommune måtte øke brøyte- og strøbudsjettet med 53 millioner kroner, noe som gav et totalbudsjett på cirka 180 millioner kroner. 

Veier24 tok en ringerunde til flere større kommuner i Sør-Norge i mars, og samtlige kunne melde om mye snø og økt pengebruk

Forsiden akkurat nå