Regn fryser på bakken – svært glatte veier på deler av Østlandet

Underkjølt regn skaper problemer på veiene flere steder på Østlandet. I Holmestrand er seks personer er brakt til sykehus etter en alvorlig frontkollisjon.

En buss kjørt av veien ved Åsgårdveien i Mysen i Østfold. Ingen ble skadd.
En buss kjørt av veien ved Åsgårdveien i Mysen i Østfold. Ingen ble skadd. Foto: Freddie Larsen, NTB
2. nov. 2023 - 10:32

To biler frontkolliderte ved 7.30-tiden på den glatte Fjordveien. To av seks involverte personer ble fløyet til Ullevaal sykehus med redningshelikopter. Veien ble sperret i begge retninger, og det oppsto lange køer.

– Fire er kjørt til sykehus med ambulanse. En av de som ble fløyet, ble betegnet som alvorlig skadd av lege på stedet, sier Marius Fossvold i politiet til VG.

I tillegg er det skjedd flere mindre alvorlig ulykker og utforkjøringer, også lenger nord i landet.

– I dag er det blitt mildere vær i Nord-Troms og Finnmark, og det er dermed stedvis glatt. Kjør etter forholdene. Strøbiler er ute, tvitrer Vegtrafikksentralen nord.

I Østfold kjørte en skolebuss av veien, men heldigvis ble ingen skadd her.

Snøkaoset uteble

Vegtrafikksentralen Øst i Oslo følger med på trafikken. Snøen som har falt det siste døgnet, førte ikke til samme kaos som tirsdag morgen, men veiene er svært glatte. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

På Østlandet var det på forhånd ventet en del snø, og bilister ble advart mot nytt trafikkaos. Det gikk bedre enn fryktet, men i stedet er det nå regn og temperaturer like under null samskaper problemer.

– I Oslo er det mer blanding av snø og regn som kommer nå, det kan fryse på bakken siden det er litt under null grader. Dermed blir det glatt i alle fall første del av dagen, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til NRK torsdag formiddag.

Aller glattest er det på veiene i Vestfold, litt inn fra kysten. Litt oppover i høyden kommer nedbøren som snø, som gir et litt greiere føre.

På Sørlandet har nedbøren stort sett gått helt over i regn, sier meteorologen.

Farevarsler i fleng

Meteorologisk institutt har sendt ut en rekke farevarsler i det siste:

– Vind og snø gir snøfokk i fjellet.

– Is og snø gir vanskelig kjøreforhold sør på Østlandet og Sørlandet i dag.

– I ytre strøk av Agder ventes mye regn fra sent i ettermiddag.

– I indre strøk av Østlandet ventes mye snø i morgen.

– Vær forberedt i bilen

Både Vegvesenet og fylkeskommunene har forberedt seg godt på de ulike scenarioene for vinterværet de nærmeste dagene.

– Vegvesenet, fylkeskommunene og entreprenørene har tilgang på værdata og værprognoser og planlegger vinterdriftstiltak som salting, strøing og brøyting ut fra dette. Utstyret er klart, og vaktlagene er klare, forsikret veimyndighetene i en pressemelding onsdag.

De understreker likevel at den enkelte trafikant har et ansvar:

– Ha på vinterdekk, ha ekstra mat, drikke og varme tepper i bilen. Og ikke minst: Vurder om du kan la bilen stå, om dette er en kjøretur du er helt nødt til å ta, skriver de. (©NTB)

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.