Refs fra Riksrevisjonen: Statens vegvesen hadde «glemt» fakturaer for 5,1 milliarder

Fakturaer for 5.1 milliarder kroner er ikke tatt med i leverandørgjelden i årsregnskapet fra Statens vegvesen.

Statens regnskaper har gjennomgående god kvalitet, men Riksrevisjonen kommer med sterk kritikk i to nye saker.
Statens regnskaper har gjennomgående god kvalitet, men Riksrevisjonen kommer med sterk kritikk i to nye saker. Foto: Til venstre: Guillaume Briard / Unsplash.com. Til høyre: Norges Bank.
27. okt. 2022 - 06:14

Riksrevisjonen har revidert 235 årsregnskaper for departementer, statlige virksomheter og fond. Regnskapene er i all hovedsak riktige. 

─ At statens regnskaper gjennomgående har god kvalitet er betryggende. Det er viktig for tilliten til hvordan offentlige midler brukes, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Fire regnskaper har imidlertid vesentlige feil. En av dem er regnskapet til Statens vegvesen, der fakturaer for tilsammen 5.1 milliarder kroner er ikke tatt med i leverandørgjelden.

Kommunikasjonssjef Kjell Solem i Statens vegvesen kommer med følgende forklaring på omstendighetene:

– Statsregnskapet for 2021 er rapportert og dokumentert i henhold til kravene. Det Riksrevisjonen tar opp er en tilleggsopplysning til årsregnskapet som skal opplyse om korrekt leverandørgjeld. Frem til 2020 inkluderte Statens vegvesen alle mottatte fakturaer som ikke var betalt. I rapportering for 2021 ble kun de fakturaer som var endelig godkjent og ikke betalt tatt med. Det medførte at 5,1 milliarder i mottatte fakturaer som ikke var godkjent, samt omtvistete fakturaer ikke fremkom som en del av leverandørgjelden.

– Statens vegvesen har til enhver tid har full kontroll og styring med de fakturaer vi mottar og betaling av disse.  Men vi ser at vi kunne beskrevet de endringer fra 2020 til 2021 som til Riksrevisjonen kritikk, sier Solem i en e-post til Veier 24.

I tillegg påpeker Riksrevisjonen flere kritikkverdige forhold. Ett av dem er at det er lite sporbarhet i prioriteringen av prosjekter til Nasjonal transportplan.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.