Rassikring av fylkesveg i Vest-Agder er utlyst

Fylkesveg 455 langs Mannflåvannet i Vest-Agder er ikke trygg å ferdes på om vinteren. De som vil gjøre noe med det, må gi anbud på vegomlegging innen 20. desember.

Her har det ofte falt is ned på kjørebanen. Om halvannet år er vegen flyttet ut på fylling i vannet.
Her har det ofte falt is ned på kjørebanen. Om halvannet år er vegen flyttet ut på fylling i vannet. Bilde: Google
3. des. 2016 - 14:26

Mannflåvannet ligger i Marnardal kommune. Ved sørenden av vannet står Stredefjellet ved siden av den utsatte vegstrekningen.

Det er først og fremst is ovenfra som truer de vegfarende. Mange ganger har fykesveg 455 blitt stengt fordi isblokker har falt ned på kjørebanen.  Nå skal vegen legges på fylling i vannet vekk fra de farlige fjellsidene.

En 1 100 meter lang strekning blir berørt av vegomleggingen. Det meste av fyllmassen som trengs skal tas ut fra et nes som ligger ca. en kilometer fra det rasfarlige partiet. Inntil videre går vegen i en 180 graders kurve rundt neset, men nå skal den legges i en dyp skjæring tvers gjennom. Dermed blir vegen rettet ut samtidig som Vegvesenet skaffer seg mye fyllmasse.

Til sammen 58 000 kbm vil gå med til vegomleggingen. Av dette skal 48 000 kbm legges ut med lekter. Nedsprenging av fyllingen i vannet inngår i entreprisen.

Innen 1. juni 2018 må jobben være gjort. En årsak til at anleggstiden er tilsynelatende romslig er at det blir forbudt å legge ut sprengstein i vannet mellom 1. april og 1. juni. Da skal fisken få fred til å gyte. En annen årsak er at fyllingen i vannet skal ha minst tre måneder til å sette seg før arbeidet med vegkroppen kan begynne.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.