PROSJEKTER

Reparasjon av E6 langs Snåsavannet krever jobb både over og under vann

– Det bli ingen enkel jobb, men nå er planen klar, forteller seksjonssjef Dag Ivar Borg i Statens vegvesen. Etter sommerferien setter arbeidet i gang.

Slik ser det ut i dag i fyllingen mellom E6 og Snåsavannet. Etter fellesferien starter reparasjonen, en jobb som vil ta noen måneder.
Slik ser det ut i dag i fyllingen mellom E6 og Snåsavannet. Etter fellesferien starter reparasjonen, en jobb som vil ta noen måneder. Foto: Dag Ivar Borg, Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
7. mai 2020 - 08:54

Det var i januar i år at deler av E6 ble vasket ut ved Snåsavatnet i Trøndelag.

Etter å ha foretatt omfattende undersøkelser av grunnforholdene i området, har Statens vegvesen nå planen klar for når og hvordan E6 langs Snåsavatnet skal være i full drift igjen.

Borerigg i tunnel
Les også

Én million kilo sprengstoff gikk med for å lage hull til ny E6-tunnel

Stabiliteten blir bedre enn den har vært

– Vi har drevet svært omfattende undersøkelser av grunnforholdene for å være på den trygge siden. Blant annet har vi drevet grunnboring fra flåte ute i Snåsavatnet, og vi har gjort store undersøkelser og beregninger for å få full oversikt over situasjonen. Dette har vi klart uten særlig ulempe for trafikanter og næringsliv, sier Borg.

– Det er viktig for oss, og vi har et inntrykk av at lysregulering fungerer greit.

Ved å gjøre masseutgravinger av fylling, også under vannflaten, og videre fylle opp igjen med sprengtstein og plastring med steinblokker på utsiden av veifyllingen, skal grunnforholdene bli bedre enn de var tidligere.

– Deretter skal vi etablere veien på samme plass som den er i dag. Når vi i tillegg sikrer det nye fundamentet bedre mot utvasking fra sjøen, er vi trygge på at dette ikke skjer på nytt, forklarer Borg. I tillegg vil stabiliteten for veien bli betraktelig bedre enn situasjonen er i dag.

Utsyn mot øst over grenda Heilevang ved fylkesvei 609.
Les også

Utsetter milliard-prosjekt: – Må se på risikoen

Begynner arbeidet etter fellesferien

Med såpass utfordrende grunnforhold og omfattende arbeid, vil E6-stykket bli stengt for trafikk mesteparten av tida når arbeidet kommer i gang. Selv om omkjøringsmulighetene vil være gode, ønsker Statens vegvesen å opprettholde trygg og effektiv transport på E6 gjennom sommer og fellesferie.

– Derfor planlegger vi med at det kommer i gang etter at fellesferien er ferdig, og at en ny og forbedret E6-bit skal stå klar i slutten av oktober, forteller Borg.

– Vi kan bare håndtere plastproblemet om vi tar hensyn til kjemikaliene i plasten og tar oss av dem på forsvarlig vis. Det sier NTNU-professor Martin Wagner. Her er en liten bit av søppelhåndteringsanlegget Thilafushi på Maldivene.
Les også

Har funnet 16.000 kjemikalier i plast – forskerne har fire råd

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.