Riksvei 15 i Lom ble tatt av snøskred klokken 07.10 tirsdag 25. februar 2020. (Foto: Lars Krangnes, Cautus Geo)
Her går raset 25. februar 2020. (Foto: Cautus Geo)
Denne radaren varslet dagens ras. Den ble tatt av raset. (Foto: Cautus Geo)
Denne radaren varslet raset over riksvei 15 i Lom 25. februar 2020. (Foto: Cautus Geo)
Lars Krangnes i Cautus Geo. (Foto: Jorn Gronlund)

Skredvarslingen fungerte

Radaren ble tatt av skredet den varslet, men den rakk å stanse trafikken først

Ingen ble skadd da riksvei 15 ved Lom ble stengt av snøskred tirsdag morgen.

Radarovervåkingen i Vikedalen i Lom ble startet opp i 2014, som det første i Norge. I vinter har anlegget varslet snøskred tre ganger. Det største skredet kom i dag.

– Det har gått to mindre ras tidligere. Ingen av dem var store nok til at de nådde riksveien. Tirsdag morgen var raset mye større. Det ser vi også på bildene som radarsystemet tok av raset, sier Lars Krangnes i Cautus Geo som de siste 10 har utviklet og installert flere anlegg i Norge til å overvåke naturfarer.

Les også

Første automatiske snøskreddeteksjon

Systemet i Lom var det første radarbaserte systemet for snøskreddeteksjon med automatisk varsling og stenging av vei i Norge, da det ble etablert av Cautus Geo for fem år siden, forteller selskapet i en pressemelding.

– Radaren fungerte som den skal. Trafikken ble stoppet med rødt lys før skredet nådde veien. Det er slik det skal fungere, sier Lars Krangnes.

Snøskredet gikk ti minutter over syv tirsdag morgen. Da registrerte radaren skredet som startet oppe i fjellsiden, cirka 1800 meter ovenfor radaren ved riksveien. Også radaren ble tatt av de store snømassene som kom buldrende ved Knutstugu i Vikedalen, to–tre kilometer vest for Lom.

Les også

Overvåker fem rasutsatte veier

Cautus Geo har etablert fem overvåkingsystemer for rasutsatte veier. I tillegg til anlegget i Lom har disse veiene fått radarovervåking:

  • Tinnsjøveien i Telemark. Overvåket siden 2018. Geofonbasert system med automatisk varsling og stenging med lys og bom.
  • Utladøla i Sogn. Overvåket siden 2016. Radarbasert system med automatisk stenging med lys.
  • Gudvangen (fylkesvei 241). Geofonbasert system med automatisk stenging med lys. Etablert fra i vinter.
  • Stavbrekka – varsling av glideskred over den vinterstengte veien til Geiranger over Strynefjellet. Hensikten er å fremskynde sommeråpning av veien som overvåkes med InSAR-radar.
    Les også

Forsiden akkurat nå