Pukk og grus: Norges viktigste mineral

For første gang på over ti år gikk omsetningen av byggeråstoffer i fjor litt ned, både i tonn og salgsverdi. Men pukk og grus er fortsatt norsk bergindustris viktigste produkt, med samlet verdi på over 7 milliarder kroner årlig.

DSC_0596
DSC_0596
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
15. sep. 2021 - 08:48

Det viser Mineralstatistikken for 2020, som årlig utgis av  Direktoratet for mineralforvaltning.

Til tross for en nedgang i prisjustert salgsverdi på 3,3 prosent er byggeråstoff fortsatt den største mineralgruppen, og står for 58,6 prosent av all salgsverdi i mineralnæringen. Det ble solgt byggeråstoff for 7 012 millioner kroner i 2020.

  <i>Foto:  Jarle Skoglund</i>
  Foto:  Jarle Skoglund

Salgsverdien samlet sett i mineralnæringen var i 2020 på 11 960 millioner kroner, dette er en prisjustert økning på 2,2 prosent sammenlignet med 2019. Oppturen er, som i 2019, størst innen metallisk malm med en prisjustert økning på 22,3 prosent.

Solgte tonn byggeråstoff falt med 6,3 prosent sammenlignet med 2019. Både industrimineral og naturstein har økt salgsverdi til tross for nedgang i solgte tonn. Metallisk malm er mineralgruppen med størst økning i salgsverdi sammenlignet med 2019, mens energimineral er i den andre enden av skalaen med nesten halvert salgsverdi.

Rogaland er fylket med størst total salgsverdi av mineraler i 2020. Deretter følger Nordland, Viken og Vestfold og Telemark. Oslo har lavest salgsverdi, etterfulgt av Agder. 

Randi Skirstad Grini er direktør i Direktoratet for Mineralforvaltning <i>Foto:  DMF</i>
Randi Skirstad Grini er direktør i Direktoratet for Mineralforvaltning Foto:  DMF

Mineralnæringen sysselsatte 4 646 årsverk i 2020. Dette er en økning på 1,9 prosent sammenlignet med 2019. Vestland er fylket med størst økning i antall årsverk i mineralnæringen, med 25,4 prosent.

–Den årlige driftsrapporteringen fra mineralprodusentene begynner nå å fungere godt.
Kvaliteten på innrapporterte data har økt betraktelig. Samtidig vet vi at det tas ut store volum byggeråstoff, for eksempel fra infrastrukturprosjekter, som ikke omfattes av mineralloven. Disse rapporteres ikke til DMF, og inngår derfor ikke i mineralstatistikken, skriver Randi Skirstad Grini, direktør i DMF.

–Vi er svært opptatt av å få oversikt over disse massene, slik at de kan inngå i det samlede ressursregnskapet for mineraler, opplyser hun.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.