Prosjektleder Trond Øygarden forteller om Mælefjelltunnelen, som får 14 dager som Norges sjette lengste tunnel, før Ryfast åpner,og skyver Mælefjelltunnelen ned på syvendeplass.

Prosjektlederen forteller: Snart åpner den 9,4 km lange Mælefjelltunnelen

Tunnelprosjektet vant kampen mot vannmassene.

19. desember klokka 11 klipper samferdselsminister Jon Georg Dale snora som markerer åpningen av Mælefjelltunnelen på E134 mellom Hjartdal og Seljord i Telemark.

Høyt vanntrykk på stuffen i mars 2017. Foto:  Bjørn Olav Amundsen

Under drivingen av den 9,4 kilometer lange tunnelen var innstrømming av vann et nærmest kontinuerlig problem. Det kraftigste trykket på vannet som strømmet inn i tunnelen ble målt til 87 bar – det er høyeste kjente vanntrykk i en veitunnel i Norge.

– Det var så klart krevende og frustrerende når vi hele tiden møtte på vann. Vi kunne tro det var slutt, og så støtte tunnelfolket på nye soner med sprekker og vann med høyt trykk. Når tunneldrivingen på et tidspunkt sto stille i to uker uten at det ble skutt noen salver, så er det klart at alle ble frustrert, forteller prosjektleder Trond Øygarden i Vegvesenet i en reportasje i siste utgave av Våre Veger (trykk her for å abonnere på bladet).

Les også

Vegvesenet er nå i gang med testing og utprøving av alle installasjonene som finnes i tunnelen. Tilsammen er det over 20.000 ulike elektroniske signaler som skal koordineres for å kontrollere alt utstyret.

Så blir det opplæring av personalet ved Vegtrafikksentralen. Operatørene må kunne takle enhver tenkelig situasjon som kan oppstå. De har hjelp av nærmere 200 kameraer som konstant overvåker tunnelen.

Les også

 

Prosjektleder Trond Øygarden i Statens vegvesen. Foto:  Bjørn Olav Amundsen

Forsiden akkurat nå