NYHETER

-Oppgitt over Statens vegvesen

El- og It-forbundet er oppgitt over at Statens vegvesen har ulik praksis fra fylke til fylke når det gjelder håndteringen av ulovlige lønnsavtaler hos utenlandske anleggsarbeidere.

Forbundssekretær Jan Henrik Larsen i El&it-forbundet. Foto: Knut Viggen
Forbundssekretær Jan Henrik Larsen i El&it-forbundet. Foto: Knut Viggen
Kjell Herskedal
17. sep. 2014 - 13:10

Det viser seg at polske elektrikere som arbeidet for det konkursrammede danske selskapet KB Electrotech har oppnådd en god ordning i Region Vest men har fått avslag i Region Midt på nøyaktig den samme problemstillingen.

KB Electrotech ga elektrikerne en lønn som lå 40-45 kroner under den norske minstetariffen både på Hardangerbrua og i Streketunnelen i Møre og Romsdal.

 

2,4 mill kr til gode

El & It-forbundet (Elogit) har regnet ut at elektrikerne hadde til sammen 2,5 millioner kroner til gode etter at arbeidet med Hardangerbrua var fullført og hadde 0,5 millioner kroner til gode etter fullført arbeid med Streketunnelen i Møre og Romsdal.

-Det vi opplever er at Statens vegvesen/Hardangerbrua holder tilbake betalingen til KB Electrotech tilsvarende den lønna arbeiderne har til gode og har gjort en avtale med konkursboet i Danmark for utbetaling når boet er oppgjort. Pengene er inntil vider holdt tilbake slik at en skal være helt sikre på at arbeiderne får det de skal ha, sier forbundssekretær Jan Henrik Larsen i Elogiut til Våre Veger.

-I all sin grellhet opplever vi at Statens vegvesen Statens vegvesen/Streketunnelen henviser til konkursboet uten å gi noen garanti for elektrikernes lønn på samme vis. Der er også midler holdt tilbake, men da for å dekke Statens vegvesens egne meromkostninger i forbindelse med konkursen, opplyser Larsen.

 

 

Ulik praksis fra fylke til fylke

Han synes det er merkelig at Statens vegvesen kan ha så ulik praksis fra fylke til fylke og fra en region til en annen.

Han berømmer Region Vest for å ha vist stor forståelse for elektrikernes rettmessige lønnskrav og god samarbeidsånd. Han er mindre fornøyd med at Region Midt skyver fra seg hele ansvaret.

-Vil dere forfølge saken videre overfor Region Midt?

-Ja, vi sender en ny henvendelse til Statens vegvesen på vegne av de ni polske elektrikerne. Dersom beslutningen opprettholdes slik at de blir behandlet annerledes enn elektrikerne på Hardangerbrua, vil vi vurdere å ta ut stevning. En slik forskjellsbehandling kan vi ikke akseptere, sier Larsen.

 

 

Sagt opp på sju prosjekter

Etter at KB Electrotech ble avslørt for å drive med sosial dumping sendte Statens vegvesen umiddelbart ut varsel om oppsigelse av alle de sju igangværende prosjektene de hadde på norske veganlegg.

 

De sju var:

  • E6 Boksrud – Minnesund
  • Rv. 13 Vallaviktunnelen (Hardangerbrua)
  • E39 Hjartåbergatunnelen
  • Rv. 60 Røyr – Hellesylt
  • Strindheimstunnelen på E6 Trondheim – Stjørdal
  • Rv. 70 Oppdølsstrandtunnelen
  • Fv 78 Halsøya – Leirosen

 

11. oktober 2013 ble det innledet gjeldsforhandlinger for selskapet. Det som skjedde førte til forsinkelser på flere av veganleggene som var i gang eller som sto foran oppstart.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.