TRAFIKK OG ITS

Økt trafikk på veier over hele landet i sommer - men to steder er det færre biler

Norske turister vil nordover, men ikke til Nordkapp.

Det er ikke bare på E18 ved Frognerkilen det har vært stor trafikk i sommer. Vegvesenets tellinger viser økt trafikk over hele landet.
Det er ikke bare på E18 ved Frognerkilen det har vært stor trafikk i sommer. Vegvesenets tellinger viser økt trafikk over hele landet. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
23. juli 2020 - 08:59

Nylig kunne vi melde om at trafikken på E6 nordover gjennom Nordlandsporten har økt med mellom 40 og 50 prosent i sommer. Trafikktall fra Statens vegvesens bekrefter nå at det er mer trafikk enn vanlig på de fleste norske veier i år.

Statens vegvesen har et stort antall tellepunkter for trafikk over hele landet. Her registreres trafikken kontinuerlig, og disse trafikkdataene blir fortløpende gjort tilgjengelig på Vegvesenets nettsider med en forsinkelse på ca. tre timer.

Tett trafikk på E18 gjennom Oslo ved innkjøringen til Festningstunnelen før videreføringen under Bjørvika/Operatunnelen ble åpnet.
Les også

Vegvesenet: Venter påskekø på disse stedene

Store endringer fra i fjor

Mange har nok inntrykk av at det er ekstra stor trafikk på veiene denne sommeren, og Vegvesenets trafikktall fra utvalgte tellepunkter viser at de har rett: Mange steder er det en markert økning i trafikken i forhold til i fjor.

Tabellen under viser hvor stor trafikken var på en rekke veier i uke 29 i år sammenlignet med uke 29 i fjor.

Vei, sted

Antall kjøretøy 

Endring fra i fjor

E6, Sørelva på Saltfjellet

 31.369 + 36%

E6, Grønnbakken på Dovrefjell

 46.756 + 20%

E16, Filefjell

 14.602 + 12%

E6, Vingrom ved Lillehammer

121.591 + 11%

Rv. 13, Hovland ved Sørfjorden

  23.866 + 10%

E18, Lillesand

147.073

+ 9%

E10, Vestvågøy i Lofoten

  49.395

+ 9%

E69, Skarsvågkrysset ved Nordkapp

    6.117

- 36%

E6, Svinesund

  41.384

- 76%

– Trafikktallene viser til dels store endringer fra sommeren i fjor, konstaterer Per Morten Lund, direktør for Transport og samfunn i Statens vegvesen.

Han mener det er all grunn til å anta at det er et resultat av koronasituasjonen og de mange oppfordringene til nordmenn om å feriere i eget land dette året.

Siv Mossleth er stortingsrepresentant for Senterpartiet, Nordland
Les også

Nye Veier mister prosjekt

Lavere trafikk overrasker

Inntil nylig har det ikke vært mulig for utenlandske turister å komme til Norge. Det er derfor norske kjøretøy som står for det aller meste av trafikken på veiene.

Økningen i trafikken over Saltfjellet er svært stor. Det er tydelig at det er spesielt mange som reiser til og fra Nord-Norge. Lund synes derfor det er interessant at trafikken til Nordkapp ser ut til å være betydelig mindre i år enn i fjor.

– En nedgang på 36 prosent er overraskende mye. Det kan tyde på at de utenlandske turistene er mer opptatt av å oppleve Nordkapp enn det de norske turistene er, sier han.

For en knapp måned siden ble det fullstendig kaos da det kom store mengder snø på Østlandet. Nå er det duket for mer snø, men ikke av samme omfang. Utfordringer kan det likevel fort bli.
Les også

Kan bli snøkaos igjen – kollektivselskapet i Oslo lover at de er forberedt denne gangen

– Stress ned!

Lund synes ikke det er uventet at det blir kø når trafikken øker. Han ber trafikantene om å unngå å stresse, selv om trafikken går tregere enn den vanligvis gjør.

– Vi vet at når trafikken øker så øker også ulykkesrisikoen. Ta det med ro på vegen, vi vil at alle skal komme trygt frem, og hele hjem. Hold køen, hold avstand og hold fartsgrensen. Ta gjerne en avstikker på en interessant sidevei. Og stopp og sov når det trengs, oppfordrer han.

Bruer over E6
Les også

Disse bruene stenges for kjørende umiddelbart

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.